Іконописці представили Божу присутність в музеї Шептицького

20 жовтня у Національному музеї у Львові імені Андрея Шептицького презентували роботи учасників ІХ Міжнародного іконописного пленеру, який відбувся 3-17 вересня 2017 року в Новиці (Польща). На презентації побувала і журналістка Гал-інфо.

Цьогорічний пленер провели на тему «Тіло обожествлене», відповідно виставка однойменна. Митці запропонували авторське бачення того, як представити Божу присутність за допомогою художніх «знарядь». Митці нагадують нам про текси Старого Завіту, де описується гріхопадіння і сумніви людей.

Один із учасників пленеру Роман Зілінко розповів, що сьогоднішній виставці передував пленер, який тривав два тижні. Учасники заходу працювали над малярськими творами, набували досвід функціонування у спільноті. Також брали участь у щоденній Євхаристії, до пізньої ночі вели розмови з духівниками.

«Вже дев’ятий рік поспіль восени ми проводимо виставку після Міжнародного іконопису пленеру в Новиці. На виставці представлені близько 60 робіт 47 художників з України, Польщі, Білорусії та Румунії. Художники писали картини використовуючи найрізноманітніші техніки і кольори. Наприклад, яєчна темпера на дошці, акрил, колаж тощо. Окрім традиційного іконопису тут також представлене сучасне бачення божественної теми», – розповів Роман Зілінко.

Організатори сподіваються, що виставка як результат пленеру засвідчить про життєздатність сучасного сакрального мистецтва. Зокрема, у розмові з Гал-інфо куратор виставки – український художник, іконописець, засновник кафедри сакрального мистецтва Львівської національної академії мистецтв – Роман Василик розповів про те, що пов’язує всі роботи.

«Концепція виставки така: перевтілення від слова, що стало тілом, перевтілення людини, преображення Господа, тобто переміна. Спершу ми мали сумніви щодо проведення заходу на таку тему, адже художники могли по-своєму потрактувати, по-своєму пережити. І хоч кожна робота особлива та унікальна, проте нам все ж таки вдалось об’єднати картини. Кожен митець у своїх картинах пояснює, як достовірно представити Божу присутність за допомогою художніх “знарядь”, – зазначив Роман Василик.

На відкритті також побував і Генеральний консул Республіки Польщі у Львові Рафал Вольскі, який зазначив таке: «Виставка «Тіло обожествлене» – це приклад об’єднання мистецтв та духовності. Такі речі сьогодні важливі. Художники–іконописці нагадують нам про вищу силу».
Організатори заходу: Товариство друзів Новиці, кафедра сакрального мистецтва Львівської національної академії мистецтв, братство греко-католицької молоді «Сарепта»

Джерело: galinfo.com.ua/

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини