“Харчування солдата НАТО – $25 на добу, у нас – 3,5”: боєць ЗСУ висловився про опонентів Міноборони

Військовослужбовець ЗСУ, політолог Кирило Сазонов, який воює в Донецькій області, назвав хайпом висунуті проти Міноборони звинувачення у завищенні цін на закупівлю харчових продуктів для українських солдатів, зазначивши, що вартість раціону солдата ЗСУ більше ніж у сім разів нижча за вартість раціону солдата НАТО.

Про це Сазонов написавна своїй сторінці у Facebook, передає 24 канал.

“Щодо цієї історії із закупівлями продовольства для ЗСУ не хотів писати одразу – немає сенсу щось аналізувати, доки хайп. Хоча низку моментів, як політолог, одразу відзначив. Вибірку, порівняння річного контракту із поточною ціною, там багато всього. А щодо корупційної складової нехай з’ясовує НАБУ. Їм за це платять великі гроші й видають дорогі тактичні шкарпетки. Плюс профільний парламентський комітет”, – пояснив політолог.

Він наголосив, що Міністерство оборони України не закуповує продуктів, а укладає контракт на постачання послуги.

“МО не купує яйця, а купує послугу. Годувати певну кількість бійців упродовж року. Тобто раціон. До раціону є набір вимог. Не просто калорії, а різноманітність. Тому що з’їсти два мішки перловки солдат не зможе і не захоче. І якщо твоя пропозиція цим вимогам відповідає, ти йдеш на тендер із ціновою пропозицією. Торік добовий раціон українського військового – це 120 грн на добу. Цього року постачальники вийшли із пропозиціями від 151 грн до 162-х. Після переговорів спустилися до 145,8 грн. Ця ціна залишиться незмінною протягом 2023 року, не дивлячись на інфляцію та курс гривні. А тепер запитання – 145,8 грн на добу це багато чи мало?” – написав Сазонов.

Військовослужбовець зазначив, що у країнах НАТО витрати на харчування військових у рази більші.

“Для розуміння: у країнах НАТО зараз $25 на добу. 2015 року було €20. Щодо витрат на харчування військовослужбовців армій країн НАТО, то вони залежать від країни і як побудований процес. Як приклад можу навести бійців НАТО в Афганістані, там триразове харчування, яке коштує приблизно €20 на добу на військовослужбовця. “Солдат їсть, скільки хоче”. Це слова представника Агентства з матеріально-технічного забезпечення та закупівель НАТО (NSPA) Бюлента Тюдеша, які він сказав, перебуваючи в Києві у далекому 2015 році. Отже, у солдатів НАТО – $25. У нас – $3,5. Хтось дійсно вважає, що наш солдат забагато їсть? Хтось дійсно вважає, що 3,5 долари на день, причому з урахуванням доставки з доставкою на нуль – це багато? Комусь у кріслах перед монітором у Києві справді здається, що 3,5 долара для моїх побратимів під Бахмутом та Кремінною – це якось надто жирно? Під’їжджайте сюди – гарантую, що думка зміниться першого дня”, – заявив він.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини