“Я лідер громадської підтримки. Я п’ятий президент. Я людина, яка врятувала Україну”: Порошенко заявив, що його переслідують, як Тимошенко та Саакашвілі

ПОрошенко

П’ятий президент України Петро Порошенко назвав оголошення йому підозри у державній зраді “судовим сміттям” і політичним переслідуванням, яке “має відлуння” тюремного ув’язнення експрем’єрки України Юлії Тимошенко та експрезидента Грузії Михайла Саакашвілі. Про це він сказав в інтерв’ю виданню Politico Europe, опублікованому 14 січня.

Тимошенко, яка у 2005-му та 2007–2010 роках обіймала посаду прем’єр-міністра України, а зараз є народною депутаткою, у жовтні 2011 року, за президентства Віктора Януковича, засудили до семи років позбавлення волі за нібито перевищення службових повноважень під час підписання газового контракту з Росією у 2009 році. Західні країни заявляли про політичне переслідування політикині. У лютому 2014 року, після втечі Януковича з України, її звільнили за рішенням Верховної Ради. Саакашвілі, який у 2004–2013 роках обіймав пост президента Грузії і має українське громадянство, зараз перебуває під арештом у Грузії. Щодо нього розслідують кілька кримінальних справ у Грузії, зокрема про насильницький розгін протестів, два вироки вже ухвалили, передає інтернет-видання Гордон.

“Я лідер опозиції. Я лідер громадської підтримки. Я п’ятий президент. Я людина, яка, воюючи з [президентом РФ Володимиром] Путіним, врятувала зі своєю командою Україну в найважчі роки нашої історії. Я людина, яка створила армію. І я та людина, яка набагато наблизила Україну до Європейського союзу. Я та людина, яка заклала в Конституцію України європейську і євроатлантичну інтеграцію як напрям нашої зовнішньої політики”, – сказав Порошенко.

Політик переконаний, нинішні обвинувачення проти нього – це спроба президента України Володимира Зеленського заблокувати його участь у майбутніх виборах, а також помста бізнесмена Ігоря Коломойського, “покровителя і прибічника Зеленського”, за націоналізацію “ПриватБанку”.

Але, попри це, п’ятий президент України запевнив, що “стоятиме пліч-о-пліч із Зеленським проти Росії”.

“Він просто мій опонент. Але Путін – мій ворог, ворог моєї країни, ворог України, і я розумію, що Путін зараз – ворог Європи, ворог усього вільного світу”, – наголосив Порошенко.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини