Де відпочити восени? 5 найкращих місць України для сімейного вікенду

Осінь – це час, коли все постає в зовсім інших барвах. Тож залишатися вдома на довгі святкові вихідні зовсім необов’язково. Поки ще є можливість, варто подорожувати.

Редакція створила для вас добірку найкрасивіших місць в Україні для осіннього вікенду із сім’єю, – пише OBOZREVATEL.

Чернівці

Сюди варто приїхати хоча б для того, щоб побачити Чернівецький національний університет. Він ніби змальований із книжок Джоан Роулінг про Гаррі Поттера. Територією закладу можна гуляти годинами, а фотографії звідси справді наповнені магією.

Чернівецький університет називають українським Гоґвортсом.

Архітектура Чернівецького університету вражає.

Проте це не єдина пам’ятка міста. Чернівці забудовувалися у XIX – на початку XX століття, тож старе місто схоже на Прагу чи Краків. Не дарма ж його називають “перлиною австрійської корони”. У самому центрі за найкращими європейськими традиціями розташована ратуша. Щоб піднятися на верхівку споруди, вам доведеться подолати 126 сходинок. Але чарівний краєвид того вартий.

До речі, з оглядового майданчика можна побачити головні пам’ятки Чернівців. Серед них – Миколаївський кафедральний собор із закрученими куполами. Архітектура цієї святині подібна до румунського Успенського архієрейського собору.

Радимо ще пройтися вулицею Ольги Кобилянської, де ви побачите найгарніші будинки міста. За легендою, ще в австрійські часи влада так захоплювалася цим районом міста, що змушувала двірників підмітати дорогу трояндами. На честь цього навіть встановили пам’ятник.

Чернівці забудовувалися у XIX – на початку XX століття.

Кам’янець-Подільський

Давнє місто з’явилося на мапі ще у XIV столітті й мало безліч назв. Греки його іменували Клепідавою, що означає “щит”, римляни – Квіткою на камені. Сучасну ж назву поселенню дали русичі.

Місто лише на перший погляд здається невеличким. Насправді тут розташовані 11 університетів, 5 парків, каньйон і велика кількість історичних пам’яток.

“Маст хевом” усіх туристів є, звичайно, Кам’янець-Подільська фортеця. До її складу входять 11 веж. У кожної з них є назва та історія. Наприклад, у Кармелюковій тричі сидів ув’язнений національний герой, а Папська побудована на кошти Папи Римського. До речі, в одній із них – Чорній – можна побачити криницю завглибшки 40 метрів, яку видовбали прямо в скелі сотні років тому. Підземними ходами фортеці нині може погуляти кожен охочий, адже щодня по них водять екскурсії.

Особливо гарна фортеця вночі.

Фортеця має 11 веж.

На території фортеці знімали фільм "Тарас Бульба".

Від старовинного укріплення у місто можна потрапити через міст. І звідти буквально за 5 хвилин ви дійдете до найстарішої в Україні ратуші. Її побудували у 1374 році, одразу після надання Кам’янцю-Подільському Магдебурзького права. У підвальних приміщеннях споруди довгий час розміщувалася в’язниця. Нині ж на другому поверсі працюють музейні експозиції.

Природною перлиною міста вважають Смотрицький каньйон. У давнину він захищав місцевих жителів від несподіваних набігів ворогів. Нині ж це унікальна локація, де можна побачити рослини, яких не знайдеш більше ніде у світі. До речі, тут відбувалися зйомки відомого фільму “Тарас Бульба”.

"Маст хевом" усіх туристів є Кам’янець-Подільська фортеця.Дворічанський парк

Цей Національний природний комплекс краще відвідувати восени. Влітку крейдяні пагорби та глинясті долини настільки прогріваються, що температура повітря рідко опускається нижче за 40 градусів навіть вночі.

Парк розташований на Харківщині та простягається вздовж правого берега річки Оскіл. Високі крейдяні гори створюють на території унікальний клімат. Завдяки цьому тут можна побачити багато тварин та рослин із Червоної книги.

Дістатися до Дворічанського парку найлегше своїм автомобілем. Проте існує багато екскурсій, які вирушають із Харкова на один-два дні. Деякі гіди навіть пропонують залишитися серед білих пагорбів на довший термін, облаштувавши тут кемпінг.

Високі крейдяні гори створюють на території унікальний клімат.

Шацькі озера

За 4 години їзди від Львова розташований величезний комплекс Шацьких озер. Усього їх понад 30, проте найпопулярніші серед туристів Світязь, Пісочне та Пулемецьке. Вздовж водойм простягаються десятки гостьових будинків і санаторіїв, тож влітку пляжі переповнені туристами, які приїжджають сюди відпочити та оздоровитися. Восени ж тут панує спокій та затишок.

Шацькі озера ідеально підходять для сімейного відпочинку.

Розваг на озерах не так уже й багато. В основному це риболовля, прогулянки густим лісом або їзда на квадроциклах. Тож цей варіант підходить любителям спокійного сімейного відпочинку.

Біля Шацьких озер багато пішохідних маршрутів.

Вилкове

Це місто на Одещині по праву називають “українською Венецією”. Частина населеного пункту розташована вздовж дельти Дунаю. Тому тут частіше побачиш човен, ніж автомобіль. Тож радимо хоча б раз поплавати на місцевих “гондолах” та на свої очі побачити нульовий кілометр – місце, де Дунай впадає в Чорне море.

Ще Вилкове відоме великою кількістю старообрядців. У місті є дві чинні церкви старовірів, які кардинально відрізняються від звичних релігійних споруд.

Помилуватися незайманою природою можна на острові Єрмаков. Тут багато тварин із Червоної книги. А рослинність настільки різноманітна, що гуляти територією можна годинами.Вилкове називають українською Венецією.

 

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини