Посол Іспанії відкрила у Львові офіс товариства українсько-іспанської дружби

Офіс Міжнародного товариства українсько-іспанської дружби запрацював у Львові. Урочисте відкриття відбулося сьогодні, 29 вересня 2021 року, на вулиці П.Ковжуна, 6.

У церемонії перерізання червоної стрічки на вході до представництва взяла участь Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Іспанії в Україні Сильвія-Хосефіна Кортес-Мартін. Спільно з послом стрічку розрізали голова Міжнародного товариства українсько-іспанської дружби Анатолій Забарило та секретар Львівської міської ради Маркіян Лопачак.

Новий офіс – це ініціатива громадської організації Міжнародного товариства українсько-іспанської дружби. Організація була створена у 2020 році з метою поширення в Україні іспанської мови та культури та популяризації України в іспаномовних державах світу.

Відкриття офісу відбулося в рамках «Днів Іспанії у Львові», які відбуваються у місті з 28 вересня по 1 жовтня. Під час відкриття українська і іспанська делегації обговорили перспективи функціонування офісу.

«Дуже емоційно бачити у Львові прапори моєї держави і України разом, бачити цю табличку. Надзвичайно важливо, що сюди зможуть прийти українці, які зацікавлені у співпраці з Іспанією. Це можуть бути бізнесмени, представники сфер освіти і культури. Тут буде зв’язок із нашим посольством. Сюди також можуть приїхати іспанці і звідси дізнаватися про гостинність України. Тобто, це перші двері з України до Іспанії, — повідомила з нагоди відкриття офісу Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Іспанії в Україні Сильвія-Хосефіна Кортес-Мартін. — Приємно, що цей офіс є приватною ініціативою львів’ян. Хочу подякувати всім, хто долучився до реалізації ініціативи. Адже бачимо, скільки друзів має Іспанія в Україні і у Львові. І хочу від щирого серця подякувати за це».

«Сьогодні ми відкрили офіс Міжнародного товариства українсько-іспанської дружби. Це місце комунікації людей, які люблять Іспанію, хочуть вивчати іспанську мову, цікавляться іспанською культурою, літературою, мистецтвом, бізнесом і туризмом, — повідомив голова Міжнародного товариства українсько-іспанської дружби Анатолій Забарило. — Наша громадська організація не є почесним консульством. Але і громадська організація може дуже багато. Ми реалізуємо чимало різноманітних проектів і планів. Частина вже в стані реалізації, частину вже реалізували, а частина ще у планах. І зустрічі, які відбулися в під час Днів Іспанії у Львові, переконливо доводять, що робимо хорошу справу».

У рамках візиту «Днів Іспанії у Львові» відбулася низка заходів за участі Надзвичайного і Повноважного Посла Королівства Іспанії в Україні Сильвії-Хосефіни Кортес-Мартін. Зокрема, у львівському Палаці мистецтв запрацювала фотовиставка «Каміно-де-Сантьяго» або дорога святого Якова. Представлені на виставці фотороботи розповідають про одне з найдавніших  і найшанованіших в Європі місць паломництва християн — Сантьяго-де-Компостела.

У Палаці Потоцьких відбулася презентація історико-культурної програми «Львів іспанський» та зустріч іспанської делегації з представниками міської і обласної влади, депутатами Верховної ради України, Львівської міської і обласної рад, науковцями, освітянами, громадськими діячами, дипломатами, студентами та учнями львівських освітніх закладів з поглибленим вивченням іспанської мови.

Презентував програму, іспаніст, викладач кафедри світової історії нового і новітнього часу Українського католицького університету Богдан Чума, який розповів про вплив іспанської культури на розвиток Львова. Зокрема, повідомив про історію церкви святого Архистратига Михаїла у Львові, яка свого часу була збудована як храм Ордену кармелітів босих. У цьому храмі збереглася унікальна для Центрально-Східної Європи іконографія, що презентує католицьких святих іспанського походження – святу Тересу від Ісуса та святого Йоана від Христа.

З нагоди «Днів Іспанії у Львові» відбулася зустріч посла з викладачами і студентами іспанської філології Львівського національного університету імені Івана Франка, де було представлено опубліковані українською мовою твори видатного іспанського письменника та філософа  Мігеля де Унамуно.

Під час візиту посла учнівські та студентські колективи львівських освітніх закладів з поглибленим вивченням іспанської мови підготували танцювальний і пісенний репертуар на іспанську тематику.

У Дзеркальній залі Львівського національного академічного театру опери та балету імені Соломії Крушельницької відбувся концерт іспанської музики, на якому  прозвучали іспанські мелодії у виконанні струнного квартету Львівської Опери, гітарне «Фламенко» у виконанні Станіслава Синиці та оперні арії іспанських і українських композиторів у виконанні «зірок» опери Софії Соловій та Лілії Нікітчук.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини