“Цікавився, як зняти санкції РФ”: депутата з ОПЗЖ зловили в Раді за листуванням із Медведчуком (фото)

Народного депутата Верховної Ради з фракції “Опозиційна платформа – За життя” Олександра Лукашева парламентські журналісти “зловили” за листуванням з главою фракції “ОПЗЖ” народним депутатом Віктором Медведчуком. Лукашев цікавився, яким чином зняти з себе санкції, введені проти нього Російською Федерацією.

Як повідомив Telegram-канал “Через плече”, йдеться про введені проти Лукашева санкції після його голосування за закон “Про повну загальну середню освіту”. Документ передбачає навчання в закладах середньої освіти України українською мовою або офіційними мовами Європейського Союзу, передає Обозреватель.

Зокрема, нардеп назвав своє голосування помилкою і запитав, що йому зробити для скасування санкцій з боку Москви.

“Здрастуйте, шановний Вікторе Володимировичу. Чи необхідно направити в МЗС РФ мою заяву про помилкове голосування?” – написав Лукашев в особистому повідомленні Медведчуку.

Відомо, що в січні 2020 року український парламент проголосував за закон “Про повну загальну середню освіту”. У документі йдеться про те, що мовою навчання в закладах загальної середньої освіти є державна. А представники нацменшин можуть отримати початкову освіту мовою нацменшини поряд з державною.

Також у законі зазначено, що у представників, що належать до нацменшин, мови яких є офіційними мовами ЄС, в 5 класі має бути не менш ніж 20% навчання державною мовою з щорічним збільшенням цього обсягу: до 40% в 9 класі. Щоб здобути профільну середню освіту, представники повинні мати не менш ніж 60% навчання українською.

На той момент міністерка освіти Ганна Новосад пояснювала, що російськомовні школи повинні перейти на українську мову навчання з вересня 2020 року. А школи з мовами нацменшин, які входять в мови Євросоюзу, – з вересня 2023 року.

Серед іншого, закон передбачає обов’язкову Державну підсумкову атестацію (ДПА) за кожен рівень повної загальної середньої освіти з державної мови, математики та інших предметів, визначених центральним органом виконавчої влади у сфері освіти і науки, крім випадків, визначених законодавством.

Противники закону заявили про те, що він “встановлює переваги навчання за мовними ознаками та етнічним походженням”. Зокрема, про це говорили депутати від ОПЗЖ Василь Німченко, Нестор Шуфрич, Віктор Медведчук, Юрій Бойко, Сергій Льовочкін та інші.

У березні 2020 року вони направили до Конституційного Суду подання, всього від 56 народних депутатів, щодо конституційності окремих положень Закону України “Про загальну середню освіту”, який набув чинності 17 березня.

Автори подання, зокрема, заперечували ст. 5 закону, яка передбачає навчання в закладах середньої освіти українською мовою або офіційними мовами Європейського Союзу.

Розглянути подання КС мав намір 2 вересня цього року. Однак його розгляд суд переніс “у зв’язку з тим, що суб’єкт права на конституційне подання під час засідання почав вимовляти заяву, яка, на думку головуючого на засіданні, могла мати політичний характер”.

Росія, зі свого боку, ввела санкції проти тих депутатів Верховної Ради, які голосували за ухвалення закону.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини