Селфі з привидом і прогулянка українським “Лувром”: замки Львівщини, куди можна поїхати на вихідні

Відчути дух середньовіччя можна не лише прогулюючись вузькими стародавніми вуличками Львова, а й подорожуючи його околицями.

Селфі з привидом і прогулянка українськи…

Хоч літо вже позаду, тепла осінь ще кличе у мандри. І на Львівщині більш ніж достатньо місць, де можна провести вихідні з користю і задоволенням, – пише Depo.Львів.

Особливо у подорож тягне тих, хто прагне нових відчуттів та емоцій, хто хоче відчути себе середньовічним лицарем чи прекрасною дамою його серця. Львівщина для цього – чи не найкращий варіант, адже тут достатньо стародавніх пам’яток архітектури, де досі живуть привиди їхніх господарів та прекрасних коханих.

Найбільш цікаві об’єкти Львівщини розкинулись на мапі у вигляді такої собі підкови. Тому екскурсію по замках Львівщини часто називають “Золотою підковою”. До маршруту, як правило, включають Олеський, Підгорецький, Золочівський, Свірзький, а іноді ще й Жовківський, Поморянський та Старосільський замки. За один день всього не оглянеш, тож подорож варто розтягнути на вихідні.

Вартість екскурсії залежить від кількості замків, які входять у програму туроператора. Як правило, вона коливається від 400 до 700 гривень.

Олеський замок

Укріплення, яке існує ще з XIV століття. Історія споруди є надзвичайно багатою. В цьому замку народився польський король Ян ІІІ Собєський, а пізніше замок став королівською резиденцією, тут проходив службу Михайло Хмель – батько майбутнього гетьмана Богдана Хмельницького.

Олеський замок

Олеський замок славиться однією з найбільших в Європі колекцій дерев’яної скульптури, в тому числі Іоанна Георгія Пінзеля. А вночі замком гуляють душі закоханих Адама Жолкевського та дочки власника замку Марціани.

З 1970-х років минулого століття замок став частиною Львівської галереї мистецтв.

Підгорецький замок

Підгорецький замок – один з найкрасивіших замків-палаців, колись вважався одним із найгарніших в Європі і є одним із найкращих зразків поєднання ренесансного палацу з бастіонними укріпленнями. Споруда зведена в середині XVII століття. Має непогані фортифікаційні ознаки, хоча основною функцією був відпочинок, про що говорить латинський напис перед входом “Вінець ратних трудів – перемога, перемога – тріумф, тріумф – відпочинок”.

Підгорецький замок

Тут бували польські королі Владислав IV, Ян ІІІ Собєський, цісар Австро-Угорщини Франц-Йосиф І, кайзер Німеччини Вільгельм. А наприкінці 70-х років минуло століття у цьому замку знімали сцени відомо художнього фільму “Д’Артаньян і три мушкетери”. У стрічці  Підгорецький замок відігравав  “роль” французького Лувру.

А ще, подейкують, тут живе чарівний привид з трагічною історією – Біла пані, яка вночі ходить коридорами. За переказами, це один з власників палацу вбив власну дружину та замурував до стіни. Тому століттями дівчина ходить замком та благає християнського обряду поховання. Було це 400 років тому.

Зараз Біла пані нагадує про свою присутність легким подихом, мерехтливим стогоном, несподіваним вітерцем. Не так давно легенда Підгорецького замку про Білу пані вважалася лише вигадкою, та під час однієї з фотосесій хтось із туристів випадково зняв біля підземелля загадковий силует жінки, який не зникав після серії знімків.

Привид Підгорецького замку

Відтоді хто тільки не шукав привид замку – і телепередача “Битва екстрасенсів”, і приватні фотографи. Та досі тут фіксують лише димчаті ефекти на фото, пояснити які ніхто не береться.

Золочівський замок

Це одна з найвизначніших пам’яток оборонної архітектури Галичини, Золочівський замок будувався у XVII столітті з каменю за поширеною на той час голландською технологією. Замок облаштований системою опалення і навіть каналізацією. Чотири каміни на першому поверсі обігрівали всі палацові кімнати. У замку було шість туалетів, які вціліли до наших днів. Вони мають хитру систему зливу: з даху до унітазів було підведено ринву і нечистоти змивалися стічними водами просто у вигрібну яму. Це була одна з перших каналізаційних систем в Європі.

Золочівський замок

Великий та Китайський палаци комплексу в поєднанні з потужними стінами утворюють прекрасний ренесансний ансамбль. Сьогодні він повністю відновлений та наповнений історичними експонатами, творами мистецтва, відтворені інтер’єри. Тут експонується копія корони засновника Львова – Данила Галицького.

Свірзький замок

Свірзький замок

Перші згадки про нього трапляються в архівних документах 1530 року, коли він належав шляхетському родові Свірзьких. Але сучасного вигляду замок набув з середини XVII століття. Незважаючи на своє вигідне оборонне розташування (замок розташований на горі Белз і був оточений непрохідними болотами, ставками, в підніжжі мурів — ровами і звідним мостом), палацовий тип його архітектури навряд чи міг мати серйозне оборонне значення. За переказами істориків та дослідників, на стінах збереглися давні фрески. Проте нині стан замку не найкращий. Незмінними збереглися тільки зовнішні стіни.

Старосільський замок

Замок у Старому Селі є одним з найбільших замків України, межі якого займають близько двох гектарів площі. Його також можна назвати найміцнішим замком Львівщини з поміж усіх інших, оскільки він не раз вистоював напад ворогів і залишався цілим.

Старосільський замок

Побудований в 1589 році. Відтоді встиг побувати у статусі і винокурні, і складу, і броварні. Пиво, яке розливалося в стінах цієї фортеці, було дуже популярним.  На території замку святкували сільські весілля та інші свята. Також там знімали фільми. Зараз на двогектарній площі організовують фестивалі, з’їзди байкерів та інші розваги.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини