Віртуальне середньовічне місто, дитячі квести та екскурсії – заповідник Древній Звенигород запрошує на відкриття

фото: Древній Звенигород

Побачити на власні очі, як виглядало середньовічне княже місто відтепер можна буде неподалік Львова. Відтворена у віртуальній реальності столиця XII ст. є частиною експозиції музею історико-культурного заповідника «Древній Звенигород».

Вдягнувши VR окуляри, відвідувачі зможуть оглянути 12 місць Звенигорода першої половини XII ст. Чотири з них – інтер’єри церков та палаців, вісім – вулиці, площі та панорами давнього міста.

6-8 серпня заповідник відкриває туристичний сезон та презентує оновлений музей.

Віртуальне середньовічне місто Древній Звенигород фото: Древній Звенигород

КП «Адміністрація історико-культурного заповідника «Древній Звенигород» Львівської обласної ради створили торік. Заповідник розташований за 20 км від Львова, у селі Звенигород (Давидівська ОТГ). У часи середньовіччя – в XI-ХІІІ ст. – там була одна з перших княжих столиць українського Прикарпаття.

Унікальна експозиція оновленого музею, що є частиною заповідника, – це сотні артефактів княжих часів. Серед них – єдина, знайдена археологами в Україні семиструнна гусля, речі побуту, прикраси. Співорганізаторами виставки є Львівський історичний музей та Археологічний музей Інституту українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України, які надали матеріали зі своїх фондів.

Побачити Древній Звенигород фото: Древній Звенигород

У програмі відкриття: авторські екскурсії від дослідників літописного Звенигорода, захопливі дитячі квести, вечірнє театралізоване дійство, ранкова йога, майстер-класи, концертна програма.

Програма заходу

Програма відкриття Древній Звенигород фото: Древній Звенигород 

6 серпня / День 1

17:00 — 22:00 – Звенигородський ярмарок (Музейна галявина)

19:00 — 20:30 – Вулична програма «ZvenygorodStart»
Етніка

У програмі: відтворення унікального обряду вінкоплетення місцевим гуртом «Берегиня» (Музейна галявина)

20:30 — 21:00 – Вечірнє театралізоване дійство від театру «Воскресіння»

(Музейна галявина)

7 серпня / День 2

10:00 — 18:00 – Огляд музейної експозиції. Вхід вільний (Музей заповідника)

10:00 — 11:00 – Ранкова йога від Mantra House (Музейна галявина)

10:00 — 18:00 – Звенигородський ярмарок (Музейна галявина)

12:00/14:00/16:00 – Екскурсія-квест для дітей. За попередньою реєстрацією (Городище літописного Звенигорода) Реєстрація: https://forms.gle/sDdYqz6nPFh4K8CB6

13:00 — 14:00 – Показовий майстер-клас «Віртуальні міста минулого. Як відтворювали середньовічний Звенигород» в.о.директора заповідника «Древній Звенигород від Наталі Войцещук та дизайнера комп’ютерної графіки, наукового співробітника заповідника «Древній Звенигород» Романа Джека. За попередньою реєстрацією (Лекторій музею) Реєстрація: https://forms.gle/4jM5NUnZ1FcNrBJ87

14:00 — 15:00 – Майстер-клас Skeiron «Археологія у 3D.
Як сканувати артефакти». За попередньою реєстрацією (Лекторій музею) Реєстрація: https://forms.gle/sTd9UMniKKv71rFM6

15:00/17:00/19:00 – Авторські екскурсії

VR екскурсія. За попередньою реєстрацією (Музей заповідника та Городище літописного Звенигорода). Реєстрація: https://forms.gle/MFiPvbezDJiGW7UL9

17:00 — 22:00 – Концертна програма. «ZvenygorodStart»
гурт «Secret FOREST»
музично-поетичний проєкт «Пиріг і Батіг»
Гордій Старух
DJ Ґуч Браун (Gooch Brown)
Вхід вільний
(Музейна галявина)

8 серпня / День 3

10:00 — 18:00 – Огляд музейної експозиції. Вхід вільний (Музей заповідника)

10:00 — 18:00 – Звенигородський ярмарок (Музейна галявина)

12:00/14:00/16:00 – Екскурсія-квест для дітей. За попередньою реєстрацією. Городище літописного Звенигорода. Реєстрація: https://forms.gle/nDiq9Hwy5cxquLR26

15:00/17:00/19:00 – Авторські екскурсії. VR екскурсія. За попередньою реєстрацією (Музей заповідника та Городище літописного Звенигорода) Реєстрація: https://forms.gle/Bmnzvxev7P2t1MMi8

Музей Древній Звенигород фото: Древній Звенигород

Вхід у музей та усі заходи у дні відкриття – безплатний. Однак деякі з них потребують попередньої реєстрації.Усі деталі – на сайті та сторінці у Facebook історико-культурного заповідника «Древній Звенигород».

Віртуальне середньовічне місто Древній Звенигород фото: Древній Звенигород

 

Довідка

Звенигород – нині село всього за 20 км від Львова. Однак у середньовіччі там було одне з найбільших міст західної України – столиця Звенигородського князівства. Перша літописна згадка про нього датується 1086 роком, що робить його майже на 200 років старшим за Львів. У першій половині XII ст. це столиця Звенигородського князівства. Саме тут будують перші на території західної України білокам’яні церкву та палац.

Середньовічне місто Древній Звенигород фото: Древній Звенигород

Численні археологічні знахідки розповідають про Звенигород як багате та красиве місто, де були розвинені освіта та мистецтва. Саме звідси походять три найдавніші писемні документу державного архівного фонду України – берестяні грамоти. Одна з них чудово збережена і дає нам зразок письма та мови XII ст.

Місто існувало до 1241 року, коли вщент було спалене монголо-татарами, і з того часу не відновлювало своєї величі.

2020 року на території комплексу пам’яток у Звенигороді створили історико-культурний заповідник.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини