Самоізоляція і ПЛР-тест: через «Дельту» уряд змінює правила в’їзду до України

Штам коронавірусу «Дельта» активно поширюється західною Європою та країнами, які обирають українці для літніх подорожей.
Фото: freepik

ФОТО: FREEPIK

Уряд змінює правила в’їзду до України для того, аби протидіяти розповсюдженню нового штаму коронавірусу «Дельта». Про це повідомив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко на засіданні Кабінету міністрів. Ці рішення почнуть діяти через 7 днів з моменту публікації постанови. Громадяни, які виїхали за кордон до цього часу, повертаються в Україну безперешкодно, – пише Твоє місто.

«Штам коронавірусу «Дельта» активно шириться західною Європою та країнами, які обирають наші громадяни для літніх подорожей. Ми пропонуємо нові правила перетину кордону, щоб знизити можливість поширення вірусу в Україні, якщо хтось інфікується за кордоном», – цитує його пресслужба Міністерства охорони здоров’я України.

Нові правила перетину кордону України: 

Для іноземців обов’язково потрібно мати страховий поліс на випадок захворювання на Covid-19 та один з таких документів:

  • негативний результат тесту на Covid-19 методом ПЛР (не більше, як за 72 години до перетину кордону),
  • негативний результат експрес-тесту на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2 (не більше, як за 72 години до перетину кордону),
  • документ, що підтверджує повний курс вакцинації від Covid-19 вакцинами, включеними ВООЗ до переліку дозволених для використання у надзвичайних ситуаціях.

Додамо, що, коли документ, який підтверджує вакцинацію від Covid-19, відсутній, іноземець встановлює застосунок «Вдома» та бере на себе зобов’язання розпочати самоізоляцію через 72 години в разі відсутності негативного результату тесту на Covid-19 методом ПЛР або експрес-тестування на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2, зробленого протягом 72 годин з моменту перетину кордону.

Перетин державного кордону з будь-яких країн є безперешкодним для громадян України за умови наявності одного з 2 документів:

  • документ, що підтверджує повний курс вакцинації від Covid-19 вакцинами, включеними ВООЗ до переліку дозволених для використання у надзвичайних ситуаціях.
  • довідка 063-О про перше щеплення з курсу вакцинації від Covid-19.

Іноземці з посвідкою на постійне проживання в Україні перетинають кордон безперешкодно за наявності документу, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації від Covid-19 вакцинами, включеними ВООЗ до переліку дозволених для використання у надзвичайних ситуаціях.

Якщо такі документи відсутні, громадяни та іноземці з посвідкою на постійне проживання в Україні встановлює застосунок «Вдома» та бере на себе зобов’язання розпочати самоізоляцію через 72 години в разі відсутності негативного результату тестування на Covid-19 методом ПЛР або експрес-тестування на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2, зробленого протягом 72 годин з моменту перетину кордону.

Якщо ж неможливо використати застосунок «Вдома», то громадянин перебуватиме в обсервації. Важливо, що застосунок не контролює і не обмежує пересування користувача перші 72 години після перетину кордону. Він контролюватиме самоізоляцію з третьої доби або в разі отримання позитивного результату тесту методом ПЛР або експрес-тесту на антиген.

Для всіх невакцинованих осіб, незалежно від громадянства, які прибули з Росії чи Індії та перебували на території цих держав більше, ніж 7 днів протягом останніх двох тижнів, діятимуть більш жорсткі правила перебування на самоізоляції. Зокрема, для них встановлять обов’язкову 14-денну самоізоляцію без права достроково її завершити.

Для перетину КПВВ за відсутності документу, що підтверджує повний курс щеплення вакцинами, включеними ВООЗ до переліку дозволених для використання у надзвичайних ситуаціях або довідки 063-О про перше щеплення з курсу вакцинації (крім осіб до 18 років), потрібно буде здати безплатний експрес-тест на антиген.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини