Син лікарки, яка померла від COVID-19, майже рік доводив у суді, що вони – родина

У Фонді соціального страхування відмовились виплачувати компенсацію, мотивуючи, що чоловік не є членом сім’ї своєї матері, бо одружений і має власних дітей.

Львів’ян Андрій Сорока, син лікарки Львівської обласної клінічної лікарні Ірини Федоришин, яка померла через COVID-19, майже рік доводив у суді, що він є членом сім’ї своєї матері. Із заявою про встановлення факту належності до сім’ї він звернувся до Франківського районного суду м. Львова ще у серпні минулого року, і лише 29 червня цього року суд виніс рішення, що він таки є членом сім’ї своєї матері, передає “Еспресо.Захід“.

Справа у тому, що родичі медиків, які померли через COVID-19, мають право на страхову компенсацію у розмірі 1,576 млн. Однак, аби отримати ці кошти, доводиться пройти сім кіл пекла. Для початку спеціальна комісія має довести, що лікар інфікувався саме на робочому місці, а не по дорозі на роботу, лише тоді захворювання визнають професійним. У випадку з Іриною Федоришин комісія встановила, що лікарка інфікувалась саме на роботі (вона інтубувала пацієнта, у якого згодом виявили коронавірусну хворобу). Однак коли Андрій Сорока звернувся із заявою до Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Львівській області про виплату йому одноразової допомоги як сину померлого медичного працівника, йому повернули пакет документів, пояснивши, що серед них нема тих, які б підтверджували сімейні відносини з померлою. Мовляв, чоловік у 2000 році одружився, створив власну сім’ю, до якої входить дружина і троє дітей, тож він уже не є членом сім’ї матері. Відтак Андрію Сороці довелось залучати свідків, які підтвердили, що він справді проживав зі своєю покійною матір`ю до часу її смерті.

“Справа у тому, що Сімейний кодекс не подає переліку членів сім’ї, а лише називає критерії, за якими особу можна віднести до членів сім’ї. Це, зокрема, спільне проживання, спільний побут. Є рішення Конституційного суду, яке дозволяє відносити дорослих дітей до членів сім’ї, але встановити цю приналежність можна через суд, – каже адвокатка Андрія Сороки Ірина Сенюта. – Така справа непоодинока, хоча у нашому випадку розгляд справді тривав довго. Спочатку було відмовлено у відкритті провадження, ми подавали апеляцію. Її задовольнили і справу повернули до суду першої інстанції для продовження розгляду. Потім суддя подав заяву про самовідвід. Кілька разів представники Фонду не з’являлись на засідання. Тому на розгляд пішло так багато часу”.

Наразі Фонд соціального страхування має можливість оскаржити це рішення у Львівському апеляційному суді. Якщо він цього не зробить у тридцятиденний термін, воно набуде законної сили.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини