У Львові намагаються захопити Митрополичі сади – речник Львівської курії УГКЦ

22 червня Концерн радіомовлення, радіозв’язку та телебачення спробував у рейдерський спосіб захопити Митрополичі сади у Львові.

Про це у соцмережі повідомив  речник Львівської курії УГКЦ Павло Дроздяк, – пише Вголос.

Для реалізації цих планів, використовують військовослужбовців і машини військової спецтехніки в час, коли країна перебуває в стані війни, констатують у церкві.

“Незрозуміло, чому до цього часу Концерн не проводив жодних активних дій, але аж тепер ця територія стала такою стратегічною? Можливо комусь не до вподоби, щоб це місце стало відкритим для гостей і громади міста, адже ділянка в центральній частині“, – зазначив Павло Дроздяк.

Також його вразило, що “все це відбувається на фоні святкувань 20-ої річниці візиту Святого Івана Павла ІІ, який мешкав у Митрополичих палатах Святоюрського комплексу”.

Хто і  чому вирішив захопити Митрополичі сади

Факт рейдерської спроби захоплення Митрополичих садів підтвердив і відомий львівський священник доктор Богослов’я та патристичних наук (УГКЦ) Юстин Бойко. Він назвав її політичною грою і провокацією. У коментарі “Вголосу” повідомив про деталі ситуації. Розповів, що спроба захоплення нижніх Митрополичих садів розпочалася кілька годин тому.

Річ у тім,  що земельна ділянка, яка перебуває під охороно ЮНЕСКО,  ухвалою сесії Львівської міської ради від 4 вересня 2020 року перейшла в постійне користування Церкви. На земельній ділянці встановлене обмеження на капітальне будівництво та огородження. Курія Львівської Архиєпархії УГКЦ отримала її для обслуговування нижніх Митрополичих садів та прилеглої території комплексу собору Святого Юра і облаштування парково-рекреаційної зони загального користування.

“Напередодні виборів міські депутати вирішили передати їх церкві. Але там є ділянка,  де розміщені вишки, що за часів злочинного радянського режиму глушили хвилі Радіо Ватикану. Її територією володіє концерн телерадіомовлення та зв’язку. І от пригнали цілу колону машин військових. Ми викликали поліцію“, – розповів о. Юстин Бойко.

За його словами, наразі ситуація втихомирилася, колона автівок поїхала геть. Утім є побоювання, що завтра історія повториться, тому Церква вже звернулася до депутатів, громадськості по підтримку.

“Ми не будемо воювати й не маємо якоїсь армії, ми не на те покликані аби протистояти цьому. Найближчим днями в соборі св Юра нас не буде через святкування річниці візиту Папи. Залишиться лише один охоронець. І ми боїмось, що може бути захоплення. Тому звертаються до всіх, аби направити ситуацію в людське русло“, – заявив священнослужитель.

На його погляд, необхідно повністю на державному рівні вирішити питання реабілітації УГКЦ.

“Якщо цього не буде, то такі конфлікти будуть спалахувати в різних місцях. Вони пройшли відразу з листом про намір зайняти територію без будь-якого попереджання. Це якась багатоходівка, яка має на цілях загнати туди військову техніку і захопити територію“, – переконаний о. Юстин Бойко.

 

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини