У конкурсі іспаномовних репортажів про Україну перемогла журналістка, яка розповіла про діяння Росії в Криму

Сьогодні, у вівторок, 22 червня, у Львівській обласній раді відбулося нагородження переможців конкурсу іспаномовних репортажів про Україну.
Лауреаткою Першої премії стала журналістка редакції Суспільне Крим Олена Стецюк з роботою «Півострів терору», в якій вона розповіла про діяння Російської Федерації в окупованому Криму. Перший приз організатори відправлять до Києва.

Дві других премії отримали Артур Морозов і Христина Маленчак. Три третіх премії отримали Анастасія Фабіровська, Марта Горін і Ірина Герасько. Переможці отримали грошові винагороди від Міжнародного товариства українсько-іспанської дружби.

16-річний школяр зі Львова Артур Морозов розповів, що написати твір іспанською мовою йому запропонували в школі. «Я написав про Івана Пулюя. У мене був вибір між багатьма темами. Але ця тема мені здалася найцікавішою. Йшлося про винахід рентгенівських променів. Я вирішив написати про Івана Пулюя, який перший придумав цей винахід».

Подяки та подарунки за участь у конкурсі отримали Михайло Кузняк, Юлія Табен, Марія Камінецька, Марта Скородзієвська, Анастасія Мацевко та Анна Єлкіна. Відзнаки конкурсу отримали викладач кафедри світової історії нового і новітнього часу Українського католицького університету Богдан Чума, заступник директора з виховної роботи НВК школа-садок «Софія» Галина Тріль, представники української діаспори в Іспанії.

Нагородили переможців голова Львівської обласної ради Ірина Гримак і голова Міжнародного товариства українсько-іспанської дружби Анатолій Забарило.

«Це перший конкурс, яким ми популяризуємо Україну та українське іспанською мовою в іспаномовному світі. Важливо, що такий конкурс дав перші результати. Понад 200 учасників приймали в ньому участь. Були учасники, які мешкають в Криму і в Мексиці. Це доводить, що Україною цікавляться за кордоном. Вболівають за те, щоби наша держава була достойно представлена на світовій арені, – повідомила голова Львівської обласної ради Ірина Гримак. – Ми бачимо, що учасниками цього конкурсу стали діти-школярі, яким в цій державі жити та творити новітню історію. Тому важливо, що є така ініціатива знайшла підтримку в молоді».

«Ми хотіли, щоби Україна ставала ближчою до Іспанії та до іспаномовного світу. Було журі, яке вивчило ці роботи, відібравши найкращі твори, – повідомив голова Міжнародного товариства українсько-іспанської дружби Анатолій Забарило. – Ми нагородили преміями переможців, які посіли перше, другі та треті місця, а також відзначили найактивніших учасників. Перша премія – це 6 тисяч гривень, друга – по 4 тисячі, третя – по 2 тисячі. Це перший проєкт, який ми хочемо продовжувати».

Представник Асоціації «Con Ucrania» Василь Васьків розповів, що їхню асоціацію заснувала українська молодь у 2014 році, під час війни. «Це студенти, які виросли та отримали освіту в Іспанії. Вони прагнули зробити щось для своєї країни. Зрозуміли, що про Україну дуже мало правдивої інформації. Тому зробили власний сайт іспанською мовою. Студенти перекладали статті та подавали інформацію про Україну, яку читали багато іспанців. Потім цю інформацію передруковували і в Бразилії, і в Аргентині. Теперішній конкурс об’єднав наші зусилля. Львівська обласна рада допомогла нам, підтримавши нашу ініціативу. І це хороший початок співпраці. Іспанців цікавить інформація про Україну. А її дуже мало. І це перший важливий крок, які спільно зробили і молодь, і досвідчені люди, хто сьогодні переміг в конкурсі».

«Ми робимо хорошу справу, адже іспанська мова є другою за поширенням у світі. І ми маємо розповідати правду про Україну іспаномовному населенню. Оскільки зі сторони Росії іде пропаганда і викривлення інформації. Недарма перше місце отримала професійна журналістка, яка написала про Крим і про анексію, – повідомив міжнародний діяч Юрій Котик. – Потрібно, щоби наші іспанські друзі знали правду про те, що відбувається насправді. Ми дякуємо тим учням і студентам, які роблять цю хорошу справу. Але це тільки початок. Ми робимо перші кроки, щоби іспаномовний світ знав більше про Україну. Про традиції, про її коріння і про важливість у світі. Як нації і як держави, яка багато що дала світу».

Довідка:
Конкурс відбувся у березні-травні цього року з ініціативи Міжнародного товариства українсько-іспанської дружби (Львів) у співпраці з Асоціацією «Con Ucrania» (Мадрид, Іспанія) в рамках проєкту «Україна іспанською мовою». Проєкт було започатковано у листопаді 2020 року з нагоди «Тижня пам’яті жертв Годомору».

Участь у конкурсі взяли понад 200 учасників. Переможців було обрано шляхом підрахунку балів, отриманих від Конкурсної комісії та від читачів. До участі в конкурсі допускалися художні репортажі іспанською мовою на різноманітну тематику, присвячену історії та сучасності України. Відібрані Конкурсною комісією тексти опубліковано на інтернет-сторінці «Сon Ucrania» та оприлюднено в соціальних мережах. За кожен репортаж могли проголосувати читачі.

Метою конкурсу є поширення інформаційних матеріалів про Україну та формування позитивного іміджу нашої країни в іспаномовному світі. Сьогодні іспанська мова є рідною для понад пів мільярда мешканців планети, які проживають в Іспанії та у більшості країн Латинської Америки. Іспанська мова є другою за значенням мовою міжнародного спілкування.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини