Які трави святять на Трійцю та як їх потрібно використовувати: пояснення

На Трійцю в церкві заведено святити аїр, полин, чебрець, волошки, любисток, пижмо, м’яту і мелісу. З давніх часів цим травам приписувалися магічні властивості, здатні вберегти від хвороб і зла.

Причому найкращим часом для їх збору визнано саме Зелені свята та літнє сонцестояння. Вважається, що свята вода збільшує чудодійну силу рослин, тому після освячення їх зберігали цілий рік. Чим особливі такі трави та чому їх варто святити в День Святої Трійці в храмі, – пише  OBOZREVATEL.

Аїр (лепеха)

Стеблами аїру болотного встеляли підлогу по всій хаті. Згідно з повір’ям, він приваблює добрих духів, приносить удачу, здоров’я, достаток, душевну гармонію, очищає житло та захищає його господарів, якщо тільки в їхній душі немає зла.

Настоянку з аїру використовували для полоскання рота, а шматочок його корінця прикладали до запалених ясен як дезінфекційний засіб. З кореня лепехи, квітів нагідок і лопуха робили відвар, яким мили голову від випадіння волосся.

Стеблами лепехи на Трійцю встеляють підлогу по всій хаті

Полин

Димом сухого полину обкурювали хати перед новосіллям, пучок трави як оберіг вішали над вхідними дверима. Листочок цієї рослини мандрівники ховали у взуття, щоб не знати втоми.

Корінь полину вважався заспокійливим засобом, а його листя використовували у разі болю, під час захворювання шлунково-кишкового тракту та в “критичні” дні в жінок.

Пучок полину як оберіг вішали над вхідними дверима

Чебрець (тим’ян)

Наші пращури вважали, що пучок чебрецю в хаті здатен привабити судженого, допомогти народити й виростити дітей, а також зберегти мир у родині. Цю траву носили із собою як оберіг, а також зашивали в подушку для позбавлення від нічних кошмарів.

Димом сушеного чебрецю в селах обкурювали худобу для захисту її від порчі чи пристріту. Порошок із трави підсипали у взуття поганій людині, щоб відвадити її від дому.

Також вважається, що чоловік, який носить із собою гілочку чебрецю, буде наділеним хоробрістю, мужністю, завзятістю та успіхом. Воїни Стародавнього Риму купалися у воді, настояній на чебреці, щоб набратися сміливості та сили.

Чай із чебрецю відомий заспокійливою і снодійною дією. Чебрець також застосовується як відхаркувальний під час кашлю, потогінний і знеболювальний засіб. Його прикладали до ран і використовували для ванн.

Пучок чебрецю в хаті здатен привабити судженого, допомогти народити й виростити дітей, а також зберегти мир у сім'ї, кажуть у народі

Волошка

Волошка в народі вважається оберегом від нечистої сили, а також приворотним засобом. Дівчата на виданні носили його з собою, щоб зустріти судженого.

У медицині квіти волошки використовують як пото-, жовчо-, сечогінний і антисептичний засіб. Вона розслабляє, знижує жар, загоює рани, вгамовує біль, знімає спазми внутрішніх органів, покращує травлення й пробуджує апетит.

Також волошку застосовують під час кашлю, у разі набряку серця і нирок, циститу, нефриту, уретриту, у вигляді примочок – у разі хвороб очей та шкіри.

Волошка в народі вважається оберегом від нечистої сили

Любисток

За давніх часів вважалося, що любисток здатен захистити від нечисті, будь-якого чаклунства, порчі та пристріту. Його корінь використовували для ванн, а відваром мили голову. Матері клали любисток у ліжко доньки, щоб вона знайшла своє щастя, а не чуже, і щоб воно було з нею назавжди.

Настої, чаї та відвари з любистком використовуються у разі хвороб серця, а також як сечогінний, відхаркувальний, очищувальний і знеболювальний засіб. У разі головного болю свіжі м’яті листя трави прикладають до чола.

У давнину вважалося, що любисток здатен захистити від нечисті, будь-якого чаклунства, порчі та пристріту

Пижмо

Пижмо – ще одна трава-оберіг. Її листя носили при собі, щоб кожному “привороту відворот був”. Пижмо також використовували під час лихоманки, від паразитів, у разі захворювань органів травлення, ревматизму, подагри, хвороб печінки і жовчного міхура.

Лікарські засоби на основі пижма посилюють секрецію жовчі, тонізують мускулатуру органів ШКТ, підвищують кров’яний тиск, нормалізують серцевий ритм, мають ранозагоювальні й протизапальні властивості.

Пижмо – трава-оберіг

М’ята і меліса

За народним повір’ям, м’ята відлякує злих духів, очищує житло і захищає його господарів від ворогів. Висушені листя зашивали в подушку для поліпшення сну, запах свіжої товченої м’яти застосовували як засіб від сонливості, а листя м’яти з медом жують, щоб позбутися запаху алкоголю.

З теплого листя меліси роблять компреси для лікування запалень на шкірі. Чай із м’ятою і мелісою має заспокійливу дію, сприяє здоровому травленню і знімає зубний біль.

Чай з м'ятою і мелісою має заспокійливу дію

Чи можна викидати освячені на Трійцю трави

Трави, освячені на Трійцю минулого року, викидати не можна. Їх варто спалити або згодувати тваринам.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини