У Великодньому зверненні Онуфрій жодного разу не згадав Україну, українців, війну, пандемію і медиків

Слова “Україна”, “українці” та похідні від них в тексті великоднього послання предстоятеля УПЦ Московського патріархату Онуфрія повністю відсутні. На відміну від звернень очільників ПЦУ Епіфанія та УГКЦ Святослава.

Немає в посланні голови УПЦ МП й згадок тих, хто перебуває в ОРДЛО, у полоні чи в загарбаному Криму, та тих, хто захищає Україну зі зброєю в руках, протидіє пандемії COVID-19 чи будує державу в органах влади, передає Еспресо.TV.

Йдеться не про привітання предстоятелів трьох найбільших православних церков, які діють в Україні, а саме про підготовлені ними великодні послання до духівництва та вірян.

“Вірні чада”, “брати и сестри”, – ось такими звертаннями обмежується Онуфрій.

Він цитує видані у Санкт-Петербурзі та Москві теологічні праці, а також Євангеліє.

Жодних конкретних і при цьому актуальних прив’язок, як свідчили б, що він звертається саме до парафіян з України, а не з якоїсь іншої країни, які живуть за певних історичних обставин, й саме навесні 2021 року, а не в будь-який інший час, у великодньому посланні Онуфрія немає.

Натомість предстоятель Української греко-католицької церкви Святослав вітає “всіх хворих і немічних, а також медпрацівників та ваших рідних і близьких, які вами опікуються”.

“Нашим військовим і тим, що перебувають на окупованих територіях та в Криму, засилаю свій щирий пасхальний привіт і запевнення в молитвах, щоб воскреслий Господь кріпив ваш дух і зберіг вас живими та здоровими”, – наголошується у великодньому посланні Святослава.

Про те, від чого зараз найбільше страждають українці, й хто з них наразі найбільше потребує захисту й підтримки від Бога, багато каже предстоятель Православної церкви України Епіфаній.

“Серед цих вітань з особливим почуттям вдячності від Золотоверхого Києва, від повноти помісної Української Православної Церкви ділимося великодньою радістю з тими, хто на фронті і в тилу несе служіння українському народові, зі зброєю в руках захищаючи нас від російської агресії. Від серця бажаємо воїнам, які жертовно захищають всіх нас, які обороняють державну незалежність України, Божого захисту й перемоги!

Також наша спільна подяка лікарям, медичним працівникам і всім, хто з любов’ю піклується про хворих, дбає про захист ближніх від поширення згубної пошесті. Зичимо вам Божої допомоги й успіху в служінні!

Сердечно вітаю з Пасхою Господньою кожного, хто щиро працює на благо українського народу в органах державної влади та місцевого самоврядування.

Пасхальну радість перемоги над злом ми розділяємо з тими нашими братами й сестрами, хто поки що перебуває в умовах кремлівської окупації, хто терпить від агресора несправедливе ув’язнення, перебуває за ґратами полону. Від тисячолітньої Святої Софії та відродженого Михайлівського Золотоверхого, від першопрестольного Києва, від усіх нас прийміть сердечні вітання й запевнення у щоденній молитві до Бога за ваше визволення”, – йдеться у великодньому посланні Епіфанія.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини