Порошенко контролював шість офшорів для купівлі цінних творів мистецтва – OCCRP

Одним із дорогоцінних творів мистецтва стало полотно Іллі Репіна “Козаки на Чорному морі”.

П’ятий президент України Петро Порошенко купував дорогі предмети інтер’єру та мистецтва через офшорні компанії.

Про це повідомляє міжнародний Центр із дослідження корупції та організованої злочинності (OCCRP) 3 травня, передає ТСН.

Компанії нібито користувалися послугами австрійського “Райффайзен Банк Інтернешнл”. За даними дослідників, Intraco, Vernon та ще 15 компаній, які щороку обробляли операції на десятки мільйонів доларів, пов’язані з Порошенком та його бізнес-імперією, мали рахунки в Raiffeisen. Більшість із них були зареєстровані на Британських Віргінських островах та на Кіпрі.

Як виявили розслідувачі з документів, оприлюднених внаслідок витоку 2019 року, на початку 2010-х Порошенко нібито отримав контроль над шістьма офшорними компаніями за допомогою свого помічника Сергія Зайцева.

“Raiffeisen ідентифікував Зайцева як бенефіціарного власника більшості з цих компаній і він підписав корпоративні документи для інших – навіть коли вони керували десятками мільйонів доларів для Порошенка до та під час його президентства, відповідно до листів та документів, отриманих OCCRP”, – йдеться в повідомленні.

У 2018 році Управління з питань фінансового ринку Австрії (FMA) оштрафувало Raiffeisen на 2,75 мільйона євро за “неадекватну перевірку осіб беенфіціарних власників та відсутність регулярного оновлення необхідних документів, даних та інформації, необхідних для розуміння, хто володіє та контролює структури, пов’язані з клієнтами підвищеного риску в специфічних індивідуальних випадках”. Тоді FMA не уточнювало, про яких саме клієнтів банку йдеться. У 2019 році Верховний адміністративний суд Австрії скасував штраф.

Як йдеться в розслідуванні, у квітні 2013 через одну з таких компаній, Vernon, Порошенко закупив предметів мистецтва на 4,8 мільйона фунтів стерлінгів. Серед них – полотно Іллі Репіна “Козаки на Чорному морі”

У відповідь на запит OCCRP юристи п’ятого президента заявили, що він не має стосунку до жодної із зазначених компаній.

“Петро Порошенко не є акціонером, кінцевим бенефіціарним власником чи співробітником жодної з цим компаній”, – йдеться у відповіді.

Сергій Зайцев не відповів на запит авторів – вони цитують його інтерв’ю 2016 року для «Інтерфакс Україна», в якому той заперечував, що керував компанією Intraco на користь Порошенка.

Пресслужба Петра Порошенка досі публічно не коментувала публікацію Центру.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини