Страсна субота: сьогодні Господь зійшов у пекло

Велика субота, Світла субота, або ще Страсна субота – день напередодні Великодня. Останній день Страсної седмиці.

День скорботи, коли віряни згадують поховання та перебування у гробі тіла Ісуса Христа, а також зішестя Господа в пекло.

У храмі ще лежить плащаниця, що символізує покладеного у гробі сина Божого, розповів Gazeta.ua архієпископ Полтавський і Кременчуцький Федір.

Сьогодні тривають останні приготування до святкування Воскресіння Христового, яке проходить в ніч із суботи на неділю.

За традицією, після обіду у Світлу суботу починають освячувати паски. Раніше цей звичай був для подорожніх – тих, хто з поважних причин не зможе бути присутнім на всеношній. Зараз освятити кошики заздалегідь можуть всі охочі. Окроплення священники проводять просто неба біля храму, з дотриманням карантинних обмежень.

Вечірня служба починається близько 23:00 суботи. Священники відправляють богослужіння в траурному вбранні.

“Читають канон Великої Суботи. Богословське, філософське осмислення цієї події. Нібито вони стоять біля тіла Спасителя. Потім плащаницю заносять у вівтар. Гріб порожній і ми виходимо з храму назустріч Христу”, – пояснив владика Федір.

Це відбувається опівночі. З храму виходять усі парафіяни та священники. У цей час у приміщенні залишаються лише ті, хто стежить за свічками. Символічно зачиняють двері.

Потім вишиковуються, попереду несуть хоругви та хрест. Далі йдуть священники. За ними – благочинні і усі парафіяни. І починають ходу. Йдуть навколо храму проти годинникової стрілки. Таким чином громада символізує жінок мироносиць, апостолів, які рано вранці до світанку прийшли до могили Ісуса. У цей час церква символізує труну.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини