Сьогодні – Сорок святих: прикмети та традиції

Щорічно в березні християнами відзначається День Великомучеників Севастійських або ж День сорока мучеників. У народі ж свято називають “Сороки” і має воно ще дохристиянське коріння. Перш за все — це свято весни та птахів, які повертаються з теплих країв.

Історія виникнення свята

Одне із найважливіших свят в християнському календарі відзначається 22 березня. Його встановлено на честь римських воїнів, які прийняли християнську віру в часи, коли правив давньоримський імператор Ліциній, відомий своїм негативним ставленням до християн. За відмову зректись своєї віри, їх вбили у Севастійському озері. У пам’ять про мужніх воїнів в цей день навіть послаблюється суворий Великодній піст.

Для наших предків цей день здавна був святом птахів та настання весни. Він переплітається із весняним рівноденням, яке у 2019 році припало на 20 березня. Язичники випікали пташок із тіста, ворожили, слідкували за погодою, передбачаючи майбутній врожай. Оскільки птахи повертаються з “Вирію”, то цих створінь дуже шанували. Адже Вирій — це місце, де живуть померлі пращури, а птахи є зв’язковими між світами мертвих та живих.

Святкова випічка на “Сороки”

Господині в цей день пекли сорок пташок із тіста, робили їх у формі жайворонків, сорок, ластівок. Виліплювали крила, дзьоби, хвостики та робили очі з родзинок чи горіхів. Змащували зверху чаєм, жовтками чи медом, посипали маком чи цукром.
Цю випічку підвішували на деревах, їли, частували нею сусідів та дітей. Крихти віддавали худобі чи залишили у годівничках.

Забобони на свято Сороки

Хто в цей день працюватиме — той заробляє собі сорок болячок. Не можна прати, ремонтувати, працювати в полі. Все що зробиш із важкої роботи в день свята — заподіє шкоду або принесе збитки.

Якщо погода тепла — час сіяти горох, буде надзвичайно добрий врожай. А щоб підтвердити свої сподівання, в цей день варили горохову кашу, пекли пиріжки з горохом чи смажили горохвяники.

Кумедна прикмета — рахувати в цей день лисих чоловіків. Скільки їх всього у селі, стільки ж може ще бути морозних днів після свята Сороки.

Щоб поворожити на пташках, можна під час виліплювання їх з тіста, додати до деяких “передбачення”. В одну булку покласти сіль, в іншу ґудзик. Також кладуть: монету, обручку, цукор, мак тощо. По тому, який “сюрприз” дістався людині — вона визначала майбутнє на рік: швидке одруження, обновки, дальню дорогу чи багатство.

Джерело: Всвіті

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини