Львівський хірург заявив про новий вид ускладнень після ковіду

За останні 20 днів на операційний стіл потрапило вже троє пацієнтів з масивними кровотечами.

У Клінічній лікарні швидкої медичної допомоги днями прооперували львів’янина з масивною кровотечею в заочеревинному просторі. За останні 20 днів на операційний стіл з таким же діагнозом потрапило вже троє пацієнтів. Усі вони лікувалися від коронавірусної інфекції, передає ZAXID NET.

Чоловіка до лікарні швидкої допомоги перевели з однієї із ковідних лікарень Львова. Він скаржився на біль у животі, мав підвищену температуру тіла й лікарі ковідної лікарні запідозріли у пацієнта апендицит або інші проблеми з органами черевної порожнини.

Та обстеження на комп’ютерному томографі (КТ) у лікарні швидкої допомоги, показало, що у чоловіка в заочеревинному просторі скупчилася рідина. Пацієнта відразу взяли на операцію.

Під час оперативного втручання хірурги виявили гігантську гематому, багато масивних згустків крові без явних ознак ушкодження якоїсь судини. За словами хірургів, вилилося приблизно 1,5 л крові, хоч явно ушкодженої судини не було.

«Ці масивні згустки крові організм самостійно не може розсмоктати, їх слід було терміново забрати. Без операції вони могли інфікуватися і призвести до важких гнійних ускладнень і сепсису (зараження крові)», – каже завідувач першого хірургічного відділення лікарні Гнат Герич.

Пацієнт під час лікування коронавірусу отримував антикоагулянти (препарати для розрідження крові), що ймовірно призвело до виникнення кровотечі.

«Це важка ситуація. З одного боку хворому слід давати препарати, що розріджують кров, бо без них можуть утворитися тромби і виникнути тромбоемболічні ускладнення, що загрожують життю, з іншого – вони ж можуть спровокувати масивні кровотечі, які також є загрозливими для життя хворого», – каже Гнат Герич.

За його словами, за останні півроку такого виду кровотеч не було, а лише за останні 20 днів на операційний стіл потрапило вже троє пацієнтів з кровотечами, які лікувалися від коронавірусу. У двох лікування вже було на завершальній стадії, а останній лише недавно розпочав лікування.

«Такий вид кровотеч, на мою думку, є новим видом ускладнень, які виникають внаслідок лікування коронавірусу антикоагулянтами», – каже Гнат Герич.

Нагадаємо, раніше Гнат Герич повідомляв про утворення тромбів, які виникають як ускладнення коронавірусної хвороби.

Хірурги наголошують, що коронавірус – підступне захворювання, при якому ніколи не знаєш, які ускладнення воно може спровокувати. Тож закликають мешканців Львова і області робити все від них залежне, аби уникнути інфікування коронавірусом.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини