Львівські лікарі врятували 3-річну дівчинку з ускладненнями від Covid-19

Наймолодша пацієнтка львівського “ОХМАДИТУ”, яка потрапила до лікарні з ускладненнями від коронавірусу уже вдома. 3-річна дівчинка з важким перебігом COVID-19 стала першою в Україні пацієнткою, яка після ЕКМО (екстракорпоральної мембранної оксигенації) швидко одужала і пішла додому своїми ніжками.

Про це повідомили на сторінці лікарні у Facebook, – пише varta1.

“Це перший такий випадок в Україні, коли найменша пацієнтка на ЕКМО вижила і пішла додому своїми ногами. Для нас це – не лише ще одна медична перемога. Це ще й тріумф любові, яку дитині подарували всі небайдужі люди, які щодня, день за днем, наближали перемогу над хворобою. Донори, благодійники і просто всі, хто з нетерпінням чекав новин з реанімації “ОХМАТДИТу”. Ви всі великі молодці! Разом ми змогли зробити маленьке медичне диво! І це – суперсила нас всіх! ” – радіють медики.

Як розповіли Еспресо.Захід медики, все почалося банально – дитина почала кашляти, батьки розцінили це як звичайну застуду, відповідно і лікували вдома. У перші дні в дівчинки спостерігалися лише катаральні явища, але вже незабаром її стан різко погіршився. Коли на третій день дитина стала задихатися, батьки засумнівалися і почали підозрювати коронавірус. Спершу дитину госпіталізували в Миколаївську районну лікарню, а вже звідти реанімобілем доправили у львівський “Охматдит”.

“Ця дитина до нас поступила 14 вересня. У маленької ми діагностували двобічну полісегментарну пневмонію, був РДС ІІІ ступеня, сатурація впала до 69. Спочатку вона була на неінвазивній вентиляції, але через те, що розвинулася дихальна й серцева недостатність, дівчинку довелося підключити до ШВЛ”, – розповідає Віра Приймакова, завідувачка реанімації львівського “Охматдиту”, куди відразу поступила маленька пацієнтка.

До COVID-19 вона ні на що серйозне не хворіла, але часто застуджувалася.

“Цікаво, що у нашій лікарні маленькій зробили ПЛР-тест і він виявився негативним. До лікування дитини ми залучили завідувачку кафедри дитячих інфекційних хвороб Галини Литвин. За її порадою ми зробили ІФА-тест. Саме він показав, що дитина уже перехворіла COVID-19 і саме це є причиною кисневої залежності. У родині дитини короною перехворів батько, але він мав легку форму хвороби. Тож ми зрозуміли, що маємо справу з COVID-19, і зразу почали її лікувати, згідно з протоколом”, – каже лікарка дитини.

За кілька днів лікарі зрозуміли, що у дитини ненормальний газообмін, насичення киснем недостатнє, ШВЛ не справлявся. Дитячі лікарі не зволікали – відразу попросили допомоги у “дорослих” колег і скликали консиліум.

Зокрема, запросили авторитетного кардіохірурга з Львівської обласної клінічної лікарні (ЛОКЛ) Дмитра Бешлея. Спільними зусиллями було прийнято рішення про застосування ЕКМО – апарату екстракорпоральної мембранної окисгенації, який застосовують при операціях на відкритому серці, коли серце не працює, апарат ЕКМО бере на себе забезпечення організму киснем. Такий апарат погодилася позичити доросла лікарня ЛОКЛ. ЕКМО забирав у маленької пацієнтки кров без кисню, насичував киснем і повертав таку кров у організм дитини. ШВЛ “дихає” за пацієнта через трахею, бронхи і легені і так насичує кров киснем, а ЕКМО насичує кров киснем через апаратуру безпосередньо через забір крові. Це був експеримент – дівчинка стала найменшою пацієнткою в Україні, для якої використали таку терапію. Така “легеня” зробила своє і через місяць на ШВЛ і ЕКМО показники малечі почали покращуватися!

Але з апаратом ЕКМО не все так просто. Кілька разів він теж поводився непевно, тож медики “Охматдиту” змушені були звертатися до консультантів з дорослої лікарні. Іван Міськів, керівник Центру серця та судин Львівської міської клінічної лікарні швидкої медичної допомоги, виручав і виїжджав у будь-який час доби, щоб допомогти відрегулювати апарат до потреб манюні.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини