Північна об’їзна Львова: коли очікувати старт масштабного будівництва?

Північна об'їзна Львова: коли очікувати старт масштабного проекту?
Північна об'їзна Львова: коли очікувати старт масштабного проекту?

У Службі автомобільних доріг Львівської області розповіли про етапи реалізації проекту

Північний обхід Львова почнуть будувати уже в 2021 році. Ця частина об’їзної дороги з’єднає трасу М-06 Київ-Чоп із трьома дорогами державного значення, які ведуть від Львова до кордону з Польщею. Очікується, що практичні дії з будівництва нового шляху розпочнуться у третьому кварталі цього року, – повідомляє Про Львів.

За словами керівника Служби автомобільних доріг у Львівській області Олега Берези, це буде один з найбільших інфраструктурних проектів для Західної України.

«Будівництво північного обходу міста Львова є вкрай необхідним для Львівщини. На сьогоднішній день ми маємо складну ситуацію на західному та південному обході Львова через велику інтенсивність руху – близько 30 тисяч автомобілів щодоби. Крім цього, фактично всі головні магістралі Львівщини ведуть до центру області, тобто до міста Львова.
До теми: Велике будівництво Малого Карпатського кола: подробиці масштабного перетворення доріг

У час пік існуюча об’їзна міста часто закоркована транспортними засобами, що значно впливає на швидкість та безпеку руху. Новозбудована ділянка не тільки розвантажить об’їзну Львова, а й вуличну мережу міста. Крім цього, це дозволить значно покращити екологічну ситуацію у місті, оскільки зменшиться загазованість через зниження транзитного руху. Варто зазначити, що минулого року ми проводили громадські слухання з представниками усіх громад, через населені пункти яких будуватимемо магістраль. Для громадськості це чудовий та вкрай необхідний проєкт», – зазначив Олег Береза.

Зараз триває процес викупу земельних ділянок для будівництва нової дороги. «На сьогодні вже маємо третину підписаних договорів на відчуження земель для суспільних потреб. Також розроблена тендерна документація відповідно до правил та політики міжнародних фінансових організацій і передана в Укравтодор. Міжнародний тендер на будівельні роботи буде оголошено у 2021 році структурним підрозділом Укравтодору ДП «Укрдорінвест», – повідомив керівник Служби автомобільних доріг у Львівській області.

Як відомо, будівництво Північної об’їзної здійснюється у рамках програми Президента України «Велике будівництво». Минулого року було виготовлено усю необхідну проектно-кошторисну документацію. Водночас саме будівництво здійснюватиметься за кошти ЄБРР та ЄІБ. Відповідну угоду про це було підписано між цими інституціями та Урядом України у грудні 2020 року.

Загалом у 2020 році в рамках реалізації програми “Велике будівництво” на Львівщині було відремонтовано 278,2 км доріг державного значення на загальну вартість 2,2 млрд грн.

Зокрема, повністю відремонтована дорога Т-14-16 Львів – Пустомити – Меденичі та дві ділянки загальною довжиною майже 40 км автомобільної дороги Т-14-02 Східниця – Пісочна. Завдяки цьому забезпечений туристичний маршрут від Львова до курортів Трускавець та Східниця.

На ділянці від Самбора до Борислава відновлена автомобільна дорога Т-14-15 Мостиська – Самбір – Борислав.

Північна об’їзна Львова: коли очікувати старт масштабного проекту?
Північна об’їзна Львова: коли очікувати старт масштабного проекту?

Завершений ремонт автомобільних доріг Н-13 Львів – Самбір – Ужгород від Ставчан до Самбора, М-06 Київ – Чоп на відтинку м. Сколе – с. Козьова та Н-09 Мукачево – Рахів – Богородчани – Івано-Франківськ – Рогатин – Бібрка – Львів поблизу населених пунктів Давидів та Нові Стрілища.

Активні роботи тривають на дорозі Т-14-25 Миколаїв – Городок – Жовква – Кам’янка-Бузька – Бібрка, завдяки чому поступово створюється велике транзитне кільце навколо Львова. Розпочалось також відновлення траси Р-15 Ковель – Володимир-Волинський – Червоноград – Жовква, яка з’єднує Львівщину з Волинню.

Нагадаємо, середня вартість будівництва і ремонту 1 км доріг у 2020 році стала дешевшою на 4,5 млн грн, ніж рік перед тим.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини