Стрітення Господнє: дата, традиції і заборони свята

15 лютого, православні християни в Україні відзначатимуть Стрітення Господнє – одне з найважливіших церковних свят, присвячене принесенню немовляти Ісуса Христа до храму Єрусалима на 40-й день після Різдва.

З давніх-давен Стрітення в народному уявленні було пов’язане з першою зустріччю весни. Цього дня в храмах прийнято освячувати воду, яку потім використовують із лікувальною метою. Детальніше про головні традиції, прикмети і заборони свята, – пише OBOZREVATEL.

Історія Стрітення Господнього

Стрітення – слово грецького походження і в перекладі означає “зустріч”. У православ’ї свято Стрітення присвячене Євангельській розповіді про те, як Пресвята Діва Марія та Йосип Обручник принесли маленького Ісуса Христа до Єрусалимського храму.

Там Його зустрів праведний Симеон для проведення обряду посвячення. Марія і Йосип як жертвопринесення віддали горлиць, що було ознакою бідності сім’ї, оскільки багаті за звичаєм приносили ягнят.

Стрітення присвячене принесенню немовляти Ісуса Христа в храм Єрусалима на 40-й день після Різдва

Узявши дитя на руки, старець Симеон сказав: “Нині відпускаєш раба Твого, Владико, по слову Твоєму, з миром, бо побачили очі мої Спасіння Твоє, яке Ти приготував перед всіма народами, Світло на просвіту поганам і на славу народу Твого Ізраїля”.

Ці слова згодом стали відомою молитвою, а самого праведного Симеона вважають одним зі свідків Божественного походження Ісуса.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини