У Львові доріжки в парках посипатимуть кавовою гущею

Так вирішили боротися з ожеледицею.

Це пілотний проєкт. Вперше кавову гущу для боротьби із ожеледицею використають у парку “700-річчя Львова”. Таку ініціативу запропонувала радниця міського голови Львова Ірина Оршак. За її словами, кавова гуща не лише не шкодить зеленим насадженням, а й може бути їм корисною, передає “Еспресо.Захід“.

Оскільки є багато нарікань від містян на соляні розчини та піскосуміші, у ЛМР вирішили шукати екологічні альтернативи.

“Ми дізнались, що у Великій Британії пробували кавовою гущею боротись із ожеледицею, але це не є практикою масового характеру. Точково деякі міста пробують боротись у себе з ожеледицею таким чином. Тому ми зібрали робочу групу, обговорили альтернативи: хто ж у нас може це впроваджувати і як це зробити. Перш за все скажу, що кавова гуща також має абразивні властивості, можливо, не такі хороші як пісок, але вони є за рахунок мелення зерна. А після пресу та використання кавова гуща фактично є майже сухою”, – зазначила Ірина Оршак.

Чиновниця додала, що цього тижня робоча група має намір зустрітись із мережею кав’ярень, яка погодиться безкоштовно надавати каву.

Першою посиплять доріжку до церкви св. Йосафата у парку “700-річчя Львова”.

“Вирішили зробити цей пілотний проєкт у Львові саме на території парків з кількох причин. Перш за все, кавова гуща на вулицях міста, мабуть, не дуже естетично буде виглядати, як щось чорного кольору посипане по снігу. До того ж, кавова гуща, як і пісок та інші розсипчасті речовини, буде чіплятись на взуття і розноситись. До парку ж людина зазвичай йде гуляти, тому там немає установ, куди вона може це занести і забруднити щось”, – пояснила Ірина Оршак.

Відтак, робоча група проаналізує ефективність такого методу та вирішить подальші дії.

Кавова гуща також добре впливає на рослинність. Окрім того, її не потрібно прибирати чи утилізовувати, кажуть у мерії.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини