У Бориславі відкрили музей-аптеку на честь винахідника гасової лампи

Йоган Зег був львівським фармацевтом, аптекарем, винахідником.
Фото: Galnet.fm

ФОТО: GALNET.FM

У Бориславі, у міському парку культури та відпочинку, відкрили аптеку-музею світового винахідника нафтової промисловості Йогана Зега, – пише Твоє місто.

Цей проєкт переміг у конкурсі ініціатив місцевих карпатських громад від Асоціації «Єврорегіон Карпати – Україна». У музеї представили історія світового нафтовидобутку, яка творилася у Бориславі.

Йоган Зег народився 2 вересня 1817 року. Його батько був аптекарем. Йоган навчався у Дрогобицькій та Самбірській гімназії. У місті Самборі у 1830-х роках працював учнем в аптеці, де вперше ознайомився з місцевими нафтопродуктами. З 1844 року вивчав фармацію у Віденському університеті.

Із 1848 року Йоган Зег почав працювати у львівській аптеці Міколяша «Під золотою зіркою», яка на той час була найбільшою у Галичині. Власник аптеки Петро Міколяш у 1852 році створив при аптеці хіміко-фармацевтичну лабораторію і доручив Йогану Зегу здійснити дистиляцію.

30 березня 1853 року у Львові, в аптеці «Під золотою зіркою» на сучасній вул. Коперника, 1, у бляшаній лампі вперше публічно «засвітився» одержаний нафтопродукт, який, як Ян Зег, так і інші називали просто нафтою, що застосовувалася для освітлення. А 31 липня 1853 року у головній львівській лікарні на вул. Личаківській розпочалося освітлення приміщень за допомогою цієї лампи, вночі того ж дня за допомогою цього освітлення була вперше у світі проведена складна хірургічна операція лікарем Заорським пацієнтові Владиславу Холєцкому. Йоган Зег також почав у лабораторії виготовляти свічки із озокериту та його похідних.

Після свого винаходу магістр фармації Зег повністю зосередився на подальшій праці в царині нафтопереробки. Він відкрив першу у Галичині у Львові цісарсько-королівської привілейовану так звану Камфінфабрику, де дистилював та очищав нафту. А у Львові на вулиці Краківській відкрив крамницю з продажу легкої нафти населенню для освітлення, а також легкої фракції, як рідини для виведення плям з одягу та для інших технічних цілей.

21 серпня 1875 року Йоган Зег одержав концесію на створення в Бориславі аптеки, яку відкрив у березні 1876 року з назвою «Зірка». Він до останніх своїх днів був власником аптеки у Бориславі. Після короткочасної хвороби він помер 25 січня 1897 року у Бориславі, і похований на колишньому старому цвинтарі, що на розі сучасних вулиць Володимира Великого і Героїв ОУН-УПА.

Фото: Galnet.fm

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини