Леопольд фон Захер-Мазох – австрійський письменник з українським корінням

Леопольд фон Захер-Мазох – відомий письменник, професор, викладач, редактор .

Народився майбутній письменник у Львові у сім’ї комісара поліції Леопольда фон Захера та дочки ректора Львівського університету Кароліни Мазох.

Дитячі роки та раннє юнацтво Леопольд провів в Україні. Навчався в одній із львівських гімназій.

А у 12-річному віці разом із сім’єю переїхав до Праги, оскільки батько отримав нову посаду.

Проживжи два роки у Чехії, сім’я майбутнього письменника переїхала до міста Ґрац. Леопольд навчався на історичному факультеті Університету Ґраца (сучасний Ґрацький університет імені Карла та Франца (нім. Karl-Franzens-Universität Graz), де вивчав юриспруденцію, математику та захоплювався історією. Після успішного завершення навчання у 19 років захистив дисертацію, отримав звання доктора історичних наук та залишився працювати викладачем. Майже 20 років прожив Захер-Мазох у столиці Штирії, де розпочалась та сформувалась не лише його академічна, а й письменницька кар’єри. У 22 роки літератор написав та видав анонімно свій перший роман «Одна галицька історія. Рік 1846».

Кілька років проживав у Зальцбурзі та Відні, працював у Віденському державному архіві.

Цікаві факти

• У творчій спадщині письменника близько 80 повістей, 100 оповідань та новел, 8 п’єс, безліч статей та есеїв для австрійських та німецьких видань.

• Роман «Дон Жуан з Коломиї», написаний французькою мовою, приніс європейське визнання та перший гонорар. Один із найвідоміших творів Леопольда фон Захер-Мазоха «Венера в хутрі» був екранізований декілька разів.

• Також публікувався під псевдонімами: Шарлотте Аранд (нім. Charlotte Arand) та Зое фон Роденбах (нім. Zoe Rodenbach).

• Першими вивченими мовами були польська та українська, і лише під час навчання у Празькій гімназії письменник оволодів німецькою.

• В автобіографії називав себе «українцем по матері» та у своїх мемуарах згадував годувальницю: «З її [Гандзі] молоком я всмоктав любов до українців, ввібрав у себе українську мову і любов до краю свого народження, до своєї вітчизни. Завдяки моїй годувальниці українська мова стала першою, якою я оволодів. Саме вона розповідала мені чарівні українські казки або співала, заколисуючи. Ті народні пісні запали в душу на все життя, залишивши слід у моєму житті, в моєму емоційному світі і у всіх пізніх творах».

• Дідусь наполіг на подвійному прізвищі онука, щоб прізвище Мазох не зникло назавжди.

• Працював редактором журналу «Віденське життя» (нім. Wiener Leben). Видавав власний часопис «Чорні пункти» (нім. Schwarze Punkte). Працював літературним критиком у «Новій баденській газеті» (нім. Neue Badischen Landeszeitung).

• Під час навчання товаришував із письменниками Емеріхом фон Штадіон та Емілем Маріо Вакано.

• Творчість Захер-Мазоха високо оцінювали Еміль Золя, Гюстав Флобер, Гі де Мопассан, Генріх Ібсен, Альфонс Доде та Олександр Дюма.

• На честь 25-ї річниці творчої діяльності письменника президент Франції Жуль Греві нагородив Леопольда Орденом Почесного легіону.

• Відомий у світі як «батько» мазохізму. Однак варто зазначити, що скандальною репутацією завдячує мемуарам колишньої дружини Аврори фон Рюмслін «Сповідь мого життя» (нім. «Meine Lebensbeichte»), в яких вона звинуватила чоловіка у зрадах. Термін «мазохізм» вперше вжив віденський психіатр та невролог Ріхард фон Крафт-Ебінґ. Леопольд був обурений тим, що дівочим прізвищем його матері була названа сексуальна патологія. Підтвердження його особистих патологій досі не знайдено.

• За мотивами роману «Венера в хутрі» написана пісня «Venus in Furs» нью-йоркської групи «The Velvet Underground». Басист та засновник британської групи «Siouxsie and the Banshees» Стівен Джон Бейлі обрав собі псевдонім на честь головного героя Северина фон Куземського.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини