“Вакцинація від COVID-19 в Україні почнеться в лютому, перший мільйон вакцин отримаємо “незабаром” – Зеленський

зеленський звернення

Президент Володимир Зеленський заявив, що в Україні вже в лютому стартує кампанія з вакцинації населення від коронавірусу, а перші вакцини країна отримає «незабаром».

«Вже в лютому почнеться вакцинація. Ми очікуємо, що незабаром в Україну надійде один мільйон доз вакцини від провідної міжнародної компанії. Деталі зможемо озвучити найближчим часом», — заявив Зеленський у відеозверненні.

Інших подробиць, зокрема й виробника «першого мільйона» вакцин від COVID-19, які має отримати Україна, глава держави не навів.

Раніше у ВООЗ повідомляли, що Україна зможе отримати першу партію ліцензованої вакцини від COVID-19 у другому кварталі 2021 року. Тоді йшлося про 16 мільйонів доз вакцини, які мають передати безкоштовно в межах співпраці з Фондом глобального доступу до вакцин проти коронавірусу (COVAX).

Про старт вакцинації в лютому 2021-го, однак, ще раніше заявляв головний санітарний лікар Віктор Ляшко. «Буде створено 375 мобільних бригад, які проводитимуть щеплення… Зараз працюємо з Національною службою здоров’я України та з Мінфіном, щоб оплачувати кожен укол», — говорив Ляшко в інтерв’ю «LB.ua».

Тобто я зможу вже в лютому отримати вакцину?

Не зовсім. У грудні 2020 року міністр охорони здоров’я Максим Степанов підписав Дорожню карту з проведення масової вакцинації від COVID-19 в Україні. Документ оновлюється, але станом на січень 2021 року передбачає п’ять етапів щеплення населення від коронавірусу.

  • Перший етап: вакцинація медиків, які працюють із коронавірусними пацієнтами, людей у будинках для літніх людей і працівників таких закладів (близько 367 тисяч людей).
  • Другий етап: вакцинація решти медиків, людей похилого віку і працівників соціальних служб (близько 2,5 мільйона людей).
  • Третій етап: вакцинація людей віком від 65 років, учителів і працівників правоохоронних органів і рятувальників (близько 7,2 мільйона людей).
  • Четвертий етап: вакцинація людей віком від 60 років, дорослих із супутніми хворобами та людей із інших груп ризику (близько 11 мільйонів людей)
  • П’ятий етап: вакцинація інших категорій населення, які не входять до зазначених вище пріоритетних груп (близько 13 мільйонів людей).
Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини