«Я нічого сплачувати не буду!» – львів’янка розповіла, як народила без хабарів і як в пологовому за все вимагають оплату

Львів’янка Діана Лужанська стверджує – жодна жінка не повинна платити ні копійки за пологи, оскільки їх оплачує держава.

Жінка вирішила народжувати у одному з львівських пологових без будь-яких попередніх домовленостей з лікарем та без копійки хабаря.

Про це вона написала у Facebook, – повідомляє Про Львів.

Також львів’янка розповіла про те, як у пологовому на кожному кроці вимагали хабарів та різних оплат.

“Медреформа в львівських пологових.
Отже. Згідно з мед реформою, пологовий будинок, котрий уклав договір з НСЗУ (національна служба здоров’я України), за кожну породіллю отримує близько 8,5К грн від НСЗУ (так! За ваші пологи сплачує держава. А ще ці виплати мали б збільшитися в 2021 році, якщо звісно, туди не добереться зелена погань) і зобов’язується проводити будь який вид складності пологів абсолютно безкоштовно. Немає значення чи це природні пологи чи кесарів розтин. Безкоштовними також є ліки та анестезія, якщо вона вам потрібна. Безкоштовним є і медичний супровід новонародженого, навіть якщо це складний неонатальний випадок. Прививки, огляд, діагностика, все-все є безкоштовним. Так! І узд, і ктг також. Це БЕЗКОШТОВНО! За свої пологи ви вже сплатили зі своїх податків.

Сюди не входить можливість обрати конкретного лікаря. Проте якщо вас заспокоює прізвище конкретного лікаря, і ви з якихось причин вважаєте, що саме цей лікар має приймати у вас пологи, ви маєте право укласти з ним офіційний договір та сплатити його послуги офіційно через касу, а не за старою схемою у вигляді так званих “подяк”.

Також якщо ви бажаєте палату з покращеними умовами, ви маєте за це оплатити через касу. Якщо в пологовому, з якихось причин, зайняті всі стандартні (безкоштовні) палати, вам зобов’язані надати платну палату безкоштовно.

Але чи так це насправді? Чи працює медреформа на практиці?

Працює. Але у випадку якщо вам не буде сцикотно вигризати своє законне право на безкоштовну медицину і для початку ознайомитись як це має відбуватись на офіційному сайті НСЗУ (стосується медицини в цілому, не лише вагітності та пологів).
В іншому випадку готуйтесь платити за все. Навіть за ліки, котрі вам зобов’язані надати безкоштовно.
І так я плавно перейшла в допис під назвою “Жахи львівських пологових”.
Жахи львівських пологових.

Я не знаю внутрішньої кухні лікарень. Я поняття не маю, в яких умовах працюють лікарі. Я суджу зі свого боку, боку пацієнта. І з мого боку все виглядає не веселково.

По факту, особливо у Львові, за право на безкоштовні пологи треба боротися, або хоча б не боятись сказати в голос, що згідно з мед реформою, НСЗУ повністю фінансує пологи.

Що я маю на увазі, коли кажу про жахи?
В цілому, в пологовому будинку я перебувала 15 днів.
І в моєму випадку хватило всьо лиш дня, щоб пояснити, що я нічого сплачувати не буду. А якщо будуть вимагати чи хоча б натякати на оплату, я буду скаржитися.
Чи змінилось до мене ставлення після цього?
Так! Але в кращу сторону, я б сказала.
Та і дівчата, котрі лежали зі мною в палаті, теж помічали таку цікаву тенденцію. Хоча у них була попередня домовленість з лікарем.
До мене бігали, як по свячену воду на огляд і просто спитати, як я себе почуваю, тоді як до них протягом дня ніхто не приходив.

Отже, про жахи по порядку.
1. Побори на забір аналізів.
2. “Благодійні” внески на відділення з точним цінником. ( Не зрозуміло, що це за благодійність така, коли тобі кажуть скільки платити? Можливо я більше лишити хотіла? (ніт)).
3. (Моє улюблене) Продаж ліків і бадів з рук у руки палатним лікарем, без чеків.
4. Оплата за узд та ктг.
5. В післяпологову відділенні оплата за кожну маніпуляцію, котру проводять з вашою дитиною.
6. Платна виписка. Моїй сусідці назвали суму в 500 грн, мені натякнули на 150 грн, але якщо я звісно, маю таку можливість.
7. При виписці просять чоловіка здати кров, або заплатити 200 грн.

Що мене веселило найбільше, коли я одразу почала качати свої права, палатна лікарка намагалась продавати ліки моїм сусідкам по палаті, тільки у мою відсутність.
Так вона попросила за кесерський набір більше 2000 грн, а за набір ліків для природних пологів 1100 грн. Звісно, мені такі пропозиції, купити ліки більше не поступали, адже я знаю де можна перевірити наявність ліків у лікарні.
Це мене наштовхує на думку, що лікарка в такий спосіб, або продає державні ліки, або просто собі заробляє додаткові кошти. Адже ліками Держава постачає лікарні.
Процес пологів. Як він виглядав у мене?
Звісно, про мене в пологовому пішла “погана слава”, тому мені ніхто не натякав, що я повинна купити якісь ліки. Акушер чемно розповіла, що у них в лікарні є, а що закінчилось (я з вірила на сайті е.liku все збіглось). А ще порадила купити відсмоктувач слизу для немовляти, бо той що є у них, може травмувати дитину. Тому те що я докупила були : одноразові пелюшки, відсмоктувач слизу, і папаверин, котрий закінчився в пологовому давно.
Далі мені чемно коментувати кожну наступну дію. Не зважаючи на те, що моментами хотілось померти, пологи пройшли максимально природно.
Як же відбувалось це у тих, хто мав попередню домовленість?!
До прикладу, в інших містах за офіційну домовленість в касу породілля мала сплатити близько 12000 грн. В нас і цей договір намагаються обійти. Тобто вони не гребують скласти договір, просять всього 500 грн, щоб решту такси взяти на руки. Тобто все як завжди, державі три копійки, собі 300 доларів. Але договір таки складають, отже отримують додаткове преміювання від держави. То чому б не сісти однією сідницею на два стільці? І з держави трошки взяти і з пацієнта?
Багато хто каже, що немає значення кому платити, лікарю на пряму чи офіційно через касу. Є різниця. І вона велика. По перше, все що не офіційно, можна класифікувати як корупцію. По друге, в державу потрапляє ціла дуля.
І якщо хтось каже :”ну той що! Треба дати бідному лікарю заробити.”
Тоді подумайте про бідного пенсіонера, котрий не доотримає пенсії, через те що ви неофіційно “подякували”.
І поки у нас буде нормою “дякувати”, доти ні лікар, ні санітарка, ні медсестра не буде отримувати достойної зарплатні, а пенсіонер відповідно – пенсії.
І що це за подяка така, коли вам в лоб називають таксу? Як на мене це ніщо інше, як паразитування на державі. Чомусь ці лікарі не біжать в приватну практику? А для чого? Якщо можна неофіційно заробляти близько 2К $.
З того, що мені прийшлось спостерігати, коли я вийшла у приймальне відділення на зустріч з чоловіком, до одного з популярних лікарів цієї клініки, сиділо 6 вагітних, котрі будуть з дня на день народжувати. А скільки ще лежало на збереженні?! Візьмемо мінімальну таксу в 300$, це на хвилиночку, 1800$ за місяць.
Такі ось реалії.
Отже, що вам потрібно знати,якщо ви вагітна?
1.Ви вже оплатили за ваші майбутні пологи зі своїх податків.
2.Вагітною без домовленості ви не залишитесь.
3.Якщо ви вирішили народжувати в конкретного лікаря, вимагайте офіційний договір. Якщо вам запропонували оплатити 500 грн, не оплачуйте більше нічого. (Прочитати відгуки про лікарів можна на сайті roddom.lviv.ua. Там за кожного є як негативні, так і позитивні відгуки).
4.Звірити наявність ліків можна на сайті eliky.in.ua
5.Якщо у вас вимагають гроші, телефонуйте на гарячу лінію НСЗУ 16-77.
6.Оплачувати за аналізи, ліки, анестезію – не потрібно.
7.Благодійність має бути добровільною. А ще бажано офіційною. Все що не можна перевірити – корупція.
8.Ви вправі змінити лікаря в будь який момент. А також будь яка маніпуляція лікаря має бути виключно з вашої згоди та роз’яснені всі можливі наслідки.
9.Навмисне, без попередньої домовленості, лікар не буде вам чинити лихо.
10.Навіть з попередньою домовленістю, ніхто не дасть вам 100% гарантії, що не виникне форс мажорів.
11.Ви маєте право обирати пологовий і на це ніяк не впливає ваша прописка. Якщо ви зі Львова, але душа лежить народжувати в Одесі, то будь ласка, ваше право.
Вроді з грубшого все. Якщо є питання – питайте.
П. С. Безумовно, кожен хороший лікар в цій державі заслуговує на відповідну оплату праці. Але причина бідності нашої держави як на мене це :
Агресивний сусід.
Корупція.
Невігласи при владі.
Тому мусимо якось рівнятися на цивілізований світ. Люди не за те вмирали на майдані. І досі помирають на сході.”

Редакція може не поділяти тексти та(або) погляди авторів і не несе відповідальність за їхні матеріали. Також редакція не несе відповідальності за коментарі, які розміщені в соціальних мережах під інформаційними матеріалами редакції.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини