Зламали плани Росії: президент віддав шану кіборгам і заявив про прапор України над Донецьком

Президент України Володимир Зеленський також ушанував пам’ять захисників Донецького аеропорту. Зокрема, він наголосив, що героїчна оборона летовища остаточно зламала плани Росії з захоплення України.

Деталі заяви Зеленського про захисників Донецького аеропорту

За словами українського президента, ті події були схожими на диво – “коли наші люди витримували навіть після того, як почав “здаватися” бетон”. Про це Зеленський написав у телеграмі у День пам’яті захисників Донецького аеропорту 16 січня, – пише 24 канал.

Але жодного дива – це відображало закономірність. Бо українці довели, що рубіж свободи народів у Європі тепер – по східному кордону нашої держави, і на захід його вже ніхто й ніколи не відтисне”, – зауважив очільник держави.

Він додав, що бої за Донецький аеропорт були одними з найзапекліших у війні на сході України. Адже українські воїни тримали оборону ДАПу 242 дні. Вони трималися, попри регулярні атаки супротивника та постійні фейки у ворожих ЗМІ про те, що аеропорт ось-ось захоплять.

За цю стійкість, безстрашність і незламність захисників Донецького аеропорту назвали кіборгами. Але вони були лише людьми, які показали всім нам, як це – тримати оборону навіть у меншості, вгризатися в бетон, але не відступати. Не віддавати ворогу без бою жодного сантиметра своєї території, – підкреслив Зеленський.

Також президент України закликав пам’ятати героїв: як полеглих, так і живих. І подякував їм за подвиг, подякував кожному захиснику.

“За символ того, що ми обов’язково вистоїмо та здобудемо перемогу. І над Донецьким аеропортом знову замайорить синьо-жовтий прапор України… Вічна пам’ять тим, хто віддав життя за свободу України!” – підсумував Зеленський.

Реакція МЗС

Також згадали про українських оборонців і у Міністерстві закордонних справ. У відомстві подякували всім українським військовослужбовцям, добровольцям, медикам і волонтерам за їхню відвагу під час захисту ДАПу.

Ми пам’ятаємо усіх, хто боронив Донецький аеропорт. Вічна пам’ять полеглим героям і слава всім захисникам Донецького аеропорту! – наголосили в МЗС.

Головне про бої за Донецький аеропорт

 

  • Бої за летовище тривали з 26 травня 2014-го по 22 січня 2015 року.
  • Окрім військовослужбовців, участь у них брали волонтери та медики.
  • Почалися бойові дії з того, що бойовики захопили летовище. Однак невдовзі українська армія взяла його під свій контроль. Відбулося це ще на початку агресії Кремля на Донбасі, коли Донецьк був мирним.
  • Найзапекліші бої відбулися в січні 2015 року. Тоді бойовикам вдалося захопити верхні поверхи будівлі.
  • Згодом останні, скориставшись перемир’ям для евакуації своїх убитих і поранених, замінували перекриття будівлі та підірвали їх, перетворивши на руїни.
  • Бої тривали аж до моменту, коли останні вцілілі захисники залишили зруйнований термінал. Сталося це 22 січня.
  • Офіційно внаслідок бойових дій у Донецькому аеропорту загинули майже 100 військових. І ще приблизно 440 бійців зазнали поранень.
Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини