«Показують всю злиденність радянського життя» – блогер назвав найгірші і найшкідливіші страви, якими харчувалися у СРСР

Я вже писав в загальних рисах про радянську кухню, а сьогодні хотів би розповісти більш конкретно – про ті страви, так би мовити “неправильне харчування”, які увійшли в щоденний раціон радянських людей.

Власне, ці страви дуже яскраво показують всю убогість радянського життя – так як люди були змушені харчуватися в буквальному сенсі слова будь-чим.

Отже, в сьогоднішньому пості – розповідь про убогі страви радянської кухні.

1. Макарони зі смаженою ковбасою.

Мабуть, класика радянського столу, про яку, до речі, не розповідала сталінська “Книга про смачну і здорову їжу” – якщо погортати її картинки, то там всі радянські люди практично кожен день харчувалися крабовими салатами і смаженою куркою – тоді як насправді ці продукти в СРСР були доступні далеко не всім, і більшість радянських громадян були змушені харчуватися будь-якою бурдою.

Класична совкова страва, яка хоча б раз на тиждень була на столі в будь-якій радянській сім’ї – макарони зі смаженою ковбасою. Смажили найчастіше лікарську або любительську (з салом) варену ковбасу, а варені макарони були у вигляді гарніру. Дуже часто, до речі, макарони чогось варилися напередодні, потім ставилися в холодильник, після чого на наступний день на пательню вивалювався величезний злипла груда макаронів, схожа на Ктулху, і смажилася. Таку страву – макарони зі смаженою ковбасою – можна було знайти навіть в радянських їдальнях.

2. Картопля, обсмажена на другий день.

Теж суто радянський винахід – зварити напередодні ввечері картоплю, поставити її в алюмінієвій каструлі в холодильник, після чого дістати на другий день цю вологу, холодну, місцями посинілу і в цілому і вкрай неапетитну картоплю, і почати її смажити на сковорідці. Як “основна страва” до такого гарніру могла бути все та ж смажена ковбаса або котлети.

3. Всюдисущі сосиски.

Нормального м’яса в СРСР не існувало як класу. Вірніше, воно звичайно було – але все вирізки і просто нормальні шматки м’яса були доступні тільки номенклатурі і всяким “блатним” – про що навіть в самому СРСР знімали сатиричні фільми. Переважна маса населення при цьому змушена була харчуватися всілякими “замінниками м’яса” – котлетами, в фарші яких “м’яса” було в кращому разі відсотків 30, та й то це були всякі перетерті в м’ясорубці жили і обрізки. Ще була ковбаса, про яку я вже розповів вище, а також сосиски.

Радянські сосиски вважалися продуктом ледь не делікатесним – “ах які в той час були сосиски!” – виступають час від часу в коментарях фанати СРСР, забуваючи про те, що сосиски здавалися тоді такими смачними саме тому, що люди жили в перманентному дефіциті білка – власне, та сама історія була і з “кращим в світі радянським морозивом”. Сосиски були в меню їдалень, їх їли вдома – часто з усе тієї ж розігрівається на другий / третій день вареною картоплею і злиплою обсмаженою грудою варених макаронів.

4. Суп з пельменів.

Чудо-винахід всіх радянських господинь. Картонна пачка пельменів висипалася в трохи підсолену воду, після чого туди рекомендувалося також додати духмяний перець горошком і лавровий лист. Виходило щось на кшталт бульйону з пельменями – яке в СРСР вважалося повноцінною і ситною стравою.

Тут треба ще додати, що радянські пельмені були моторошним лайном (так, ті самі, в картонній коробці з якоюсь розписного ополонику на малюнку) – м’яса у фарші було не багато, він був дуже щільним і нагадував радше якусь ковбасу сірого кольору , з потужним часниково-перцевим смаком і майже без смаку м’яса. Сучасні білоруські пельмені в десятки разів крутіше будь-яких найкращих радянських.

5. Плов з тушонки.

Ще один диво-винахід радянських господинь – це плов з консервованої тушонки. Як я вже написав вище, нормального м’яса для плову (м’якоті баранини, яловичини або свинини) в СРСР купити було практично нереально, через що почали з’являтися всякі самопальні рецепти “плову” – наприклад, плов з додаванням яловичої тушонки. Треба сказати, що цю страву ще можна було більш-менш їсти, оскільки на тушонку (яка робилася в основному для військових) в СРСР йшло непогане м’ясо.

Зрозуміло, те що виходило в результаті – “пловом” назвати було складно, це була радше рисова каша з тушонкою і морквою – але цю страву навіть брали на озброєння деякі радянські їдальні.

6. Оцтові салати з підземних овочів.

Нормальних овочів і фруктів в СРСР не було, а чогось “свіженького” хотілося – і тому в совку почали з’являтися десятки рецептів салатів і вінегретів з підземних овочів, на зразок вареної моркви, буряка і картоплі – куди також додавався ще солоний огірок і зелений горошок . Всі подібні салати заправлялися майонезом або оцтом, і виходили вкрай важкими, погано засвоюваними і зовсім не освіжаючими – скоріше навпаки, таким, якими робили важким будь-який обід.

Що цікаво – навіть і зараз, коли немає ніякого дефіциту свіжих овочів і фруктів, багато кафе пропонують у своєму меню ось цю нісенітницю, підносячи це як якісь там “традиційні салати”. Друзі, в СРСР все це їли тільки від безвиході.

Такі справи.

А ви пам’ятаєте якісь чисто радянські страви? Можете чимось доповнити пост?

Джерело: mirovich.media

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини