“Україна може отримати вакцину Pfizer вже в лютому” – Віктор Ляшко

Україна може отримати вакцину від коронавірусу, зокрема, виробництва Pfizer/BioNTech вже в лютому в межах ініціативи COVAX.

Про це сказав заступник голови Міністерство охорони здоров’я, головний санітарний лікар Віктор Ляшко, пише LB.ua. Найближчим часом до нашої країни може надійти 100 тис. доз препарату, цього достатньо для щеплення 50 тис. людей.

За словами урядовця, Україна 6 січня отримала лист від Глобального альянсу з вакцин та імунізації (GAVI) з проханням підтвердити спроможність прийняти мРНК-вакцину (препарат на основі рибонуклеїнової кислоти, – ред.), яка вимагає зберігання при температурі від -20 до -80°С. Вже 8 січня наша країна направила таке підтвердження.

Препаратом може бути розробка німецької та американської компаній Pfizer/BioNTech або Moderna, сказав Ляшко.

“Ще точно невідомо. Але швидше Pfizer, оскільки COVAХ працює з вакцинами, в яких є дозвіл від Всесвітньої організації охорони здоров’я на екстрене використання. А єдина мРНК-вакцина, що отримала такий дозвіл, це Pfizer”, – зазначив він.

Головний санлікар уточнив, що в межах COVAX надходитимуть також інші продукти.

Він підтвердив, що перший етап вакцинації українців запланований на лютий 2021 року.

“Буде створено 375 мобільних бригад, які проводитимуть щеплення… Зараз працюємо з Національною службою здоров’я України та з Мінфіном, щоб оплачувати кожен укол. Знаємо попередній тариф, знаємо, як в електронній системі охорони здоров’я буде обліковуватись кожен провакцинований, яка після цього буде оплата, яка додаткова мотивація для бригади”, – наголосив Ляшко.

Відомо, що офіційних заявок на реєстрацію мРНК-вакцини в Україні поки ще немає, проте з усіма виробниками препаратів ведуться відповідні перемовини.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини