Петро Порошенко поділився переліком книг, які вразили його у 2020 році

П’ятий Президент, лідер “Європейської Солідарності” Петро Порошенко оприлюднив традиційний перелік книг, які його вразили у 2020 році.

 

Серед них – історичне дослідження Вахтанга Кіпіані “Справа Василя Стуса. Збірка документів з архіву колишнього КДБ УРСР”.

“Вважаю цю книгу не лише літературною, а й політичною подією року. “Справа Василя Стуса” вийшла друком у травні 2019 року. Вахтанг Кіпіані зібрав ключові документи з колишнього архіву КДБ, які розкривають, як і за що судили українського дисидента”, – пише Порошенко, передає Прямий.

“Згодом суд за позовом Медведчука заборонив розповсюдження книги Вахтанга Кіпіані і постановив вилучити з неї згадки прізвища позивача. Вважаю, що це — ганьба і для позивача, і для суду. Тривалий судовий процес зробив книзі добру рекламу. Її скупили із книгарень, і видавництво надрукувало додатковий наклад. Це — реакція справжніх українців. Рекомендую мати цю книгу у родинній бібліотеці”, – наголошує п’ятий Президент.

Ще одна книжка, яку відзначив Порошенко – “Загублений острів. Книга репортажів з окупованого Криму” Наталі Гуменюк.

“Неприхована правда про життя кримчан в окупованому Криму після 2014 року. Талановита журналістка Наталя Гуменюк упродовж 2014–2019 років їздила до окупованого Криму і збирала історії і трагедії людей. Читаючи репортажі Наталі, гостро відчуваєш, як історія твориться долями людей, кожна з яких болить, як незагоєна рана”, – ділиться враженнями Порошенко.

Книга, яка змінює – це про книгу Яніни Соколової та Ольги Купріян “Я, Ніна”.

“Кажуть, Бог дає лише такі випробування, які людині під силу. Добре знаю Яніну не тільки як високопрофесійну журналістку, а і як людину зі сталевим характером. Свою інтимну і болючу історію боротьби зі смертельною хворобою вона мала мужність розказати публічно. Про своє розуміння сенсу життя, про страх і відчай. Це — книга, яка змінює. Прочитайте”, – радить п’ятий Президент.

Фотокнигу Михайла Палінчака “Анамнез” Петро Порошенко отримав у подарунок від автора.

“Пишаюся, що у моїй команді працюють такі талановиті люди, як Михайло, який займається вуличною фотографією і розвиває цей напрямок в Україні. Його фотопроєкт “Анамнез” — це візуальне дослідження того, як змінюється наше повсякденне життя в час глобальної пандемії”, – зазначає лідер партії.

“Постійне місце проживання” — ще одне чудове видання Сергія Жадана, яке він створив разом із харківським художником Павлом Маковим. Ціную і поважаю Сергія не лише за його поезію та прозу. Він — щирий патріот, свідомий громадянин і невтомний волонтер. І, безумовно, вдячний за його підтримку нашої команди на місцевих виборах у Харкові”, – пише Порошенко.

У списку Порошенка – також збірка Оксани Забужко “Планета Полин”.

“Ця книга неймовірної Оксани Забужко визнана премією “Книга року ВВС” однією з найвизначніших літературних подій 2020 року. Тут зібрано найважливіші есеї авторки за останні два десятиліття. Цікаво тим, хто, зокрема, цікавиться постатями найбільш знакових культурних та історичних персон”, – пише п’ятий Президент.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини