“Клей вишні — найсмачніший із всіх”: українці діляться зворушливими родинними історіями про Голодомор

Історії публікують у соцмережах.

В Україні сьогодні, 28 листопада, вшановують пам’ять жертв голодоморів. Українці з різних регіонів діляться історіями своїх родин, пов’язаними з Голодомором, передає ТСН.

Спогади рідних публікують у соціальних мережах.

“Коли я була маленькою, мені було 4-5 років, дідусь брав мене за руку і вів у “чисте поле” – ліс і луг за межами села. Там на лузі, він часто показував що їстівне, а що ні. Наприклад, козельці – це такі пагони свіжої трави, їх можна побачити, якщо витягнути пагін трави, вириваючи всю її з коренем. Знизу цей пагін трохи солодкуватий на смак. А листя кульбаби з кислинкою, а дикий часник – з гірчинкою, але не такий, як молоді лопухи. Можна і молоді лопухи, але чим менше, тим краще. Якщо жувати клей зі стовбура вишні, то здається, що постійно їси. Клей вишні найсмачніший з усіх. Я спробувала. Коли йому було 4-5 років, мій дідусь пережив Голодомор”, – написала журналістка Ольга Духніч.

“Моя бабуся родом з Бабаїв, що під Харковом. Вона пережила Голодомор і пронесла пам‘ять про нього через усе життя. Вона розповідала нам про ті страшні дні, про те, як помирали її подруги. Я не забуду, казала вона, коли уже ні в кого нічого не залишилося їсти, наша сусідка винесла останній шматочок хліба і розділила його між дітьми на вулиці зі словами: “Головне, аби діти не були голодні!”, – поділився історією своєї родини про Голодомор народний депутат Андрій Парубій.

“Я це все пам’ятаю, я опухла від голоду, братик ще більше. Він вмирав, з його опухлого тіла точилася рідина. Я сиділа поруч, він скрипів зубами і просив огірочок. Він помер. Його завернули в ковдру, колір цієї ковдри досі у моїй пам’яті”, – поділився спогадами жінки, що вижила під час геноциду, Ганни Неласої, народженої в Луганській області, експрезидент Віктор Ющенко.

Трагічною історією своєї прапрабабусі поділилася прессекретарка голови Верховної Ради України Ольга Туній.

 

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини