У Львові прощаються з Романом Віктюком: яким запам’ятали режисера

Сьогодні культового режисера проводжають в останню путь у його рідному місті.

З великим експериментатором Романом Віктюком, який змінив світ театру, сьогодні прощаються у його рідному Львові. Помер режисер у Москві, минулого тижня, від ускладнень коронавірусу на 85-му році життя. Але поховати його заповів на Батьківщині, поряд із батьками. Вранці з Романом Віктюком прощались у Театрі юного глядача, зараз триває панахида. Віддати режисерові останню шану прийшли сотні людей — це колеги, друзі й багато пересічних містян.

Яким запам’ятали Віктюка, розповідається в сюжеті ТСН.14:00.

Від епатажного скандаліста та великого провокатора — до генія. За понад 60 років творчості він чув на свою адресу дуже різні епітети. Усі його вистави, а їх було понад 250, збирали аншлаги в багатьох країнах світу.

Свої режисерські здібності Роман Віктюк почав відшліфовувати в дворику на площі Ринок, де мешкав із батьками.

Він працював у Львівському театрі юного глядача спершу актором, потім – режисером. Згодом поїхав до Литви. Але визнають його в Москві.

Роман Віктюк неодноразово повторював: ніколи не робив вистав, які б обслуговували систему. Дратували — часто. Хоча режисер щоразу віртуозно ухилявся від гніву радянського керівництва.

Із гастролями, чи задля постановок вистав, до України він приїздив ледь не щомісяця. Востаннє він був у рідному місті наприкінці серпня 2014 року. Росія вже напала на Україну. Віктюк розповідав, що живе біля Кремля, але на своїх дверях вивісив синьо-жовті стрічки.

За останні 6 років режисер так і не зміг приїхати на батьківщину, через вік йому важко було пересуватися на далекі відстані. Лише після смерті знову потрапив на рідну землю. Маестро заповів, щоб його поховали на Личаківському цвинтарі, поруч із батьками.

Нагадаємо, культовий український і російський режисер Роман Віктюк помер 17 листопада. Сталось це після його перевезення з однієї лікарні в іншу, у нього розірвався тромб.

 

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини