Добровільно чи примусово? – влада Польщі прийматиме рішення щодо вакцинації населення

Переважна більшість поляків уникають щеплень, але цього разу ситуація набагато серйозніша.

Пише п’ятничне видання газети «Rzeczpospolita», – повідомляє Польське радіо.

У зв’язку з тим, що у світі все частіше з’являються повідомлення про успішні випробовування безпечних ліків проти коронавірусу (Pfizer i BioNTech та Moderna), постає питання про можливе примусове щеплення і про те, хто мав би платити відшкодування у випадку можливих ускладнень.

Газета «Rzeczpospolita» подає слова медичних спеціалістів про те, що коли понад половина поляків заявляє про небажання прищеплюватися, то треба подумати над примусовим застосуванням вакцини.

«Впровадження такого обов’язку не є очевидним — Конституція і Євросоюзне право встановлюють стандарт, що на лікування необхідна згода самого зацікавленого. Держава не в змозі провести таку операцію, багато осіб намагатиметься уникнути такого обов’язку і служба охорони здоров’я цього не витримає», — переконаний професор Ришард Пьотровський із варшавського університету.

Видання подає таку статистику: минулого року лише чотири відсотки поляків пройшло щеплення від грипу, і це при тому, що держава для пенсіонерів надавала 50% знижку.

Але лікар-епідеміолог Марцін Чех каже, що в Польщі існує обов’язкове щеплення дітей, а перед обличчям епідеміологічної загрози він таке зобов’язання розширив би й на дорослих: «Перед дефіцитом знань про Covid-19″ можна було б до цього питання підійти суворіше».

Фахівці також стверджують, що наявні ліки не надто досліджені, мовляв, глибше їх дослідити немає часу, і тоді відповідальність лежатиме на даному фармацевтичному концерні і на державній скарбниці.

Словом, перед тим, як уряд наважиться на примусове щеплення, він мусить провести у суспільстві роз’яснювальну роботу. Це думка стратега комунікації у службі охорони здоров’я Анни Ґолембьовської.

Натомість, як уточнюють організаціїї StopFake і  VoxUkraine, у Польщі лише обговорюють, робити вакцинацію від коронавірусу примосовою чи добровільною. Також вони подають інформацію про те, що   міністр охорони здоров’я Польщі Адам Недзельський підкреслив, що вакцинація від COVID-19 не буде обов’язковою.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини