8 листопада – Дмитра Солунського: що не можна робити у цей день

8 листопада – церковне свято, записане в православному календарі, як день пам’яті Дмитра Солунського – християнського святого, великомученика

Хто такий Святий Дмитро Солунський?

Дмитро Солунський, також відомий як Мироточець, – християнський святий-великомученик із грецького міста Солунь (Салоніки), який за віру був проколотий списами.

Відомо, що жив він за часів імператора Діоклетіана. У житії його сказано, що батьки Димитрія спочатку були таємними християнами і після народження сина відразу ж його охрестили в домашній церкві, а потім намагалися виховувати в благочесті та вірі.

Не знаючи про християнську віру Димитрія, римський імператор призначив його проконсулом Фессалонікійської області. Замість того, щоб переслідувати християн, Димитрій на своїй посаді відкрито навчав мешканців міста християнської віри та викорінював ідолопоклонство й поганські звичаї.

Коли про це дізналася влада, святого кинули до в’язниці та прохромили списами. Тіло римляни віддали на поталу звірам, проте побожні солуньські християни підібрали і поховали його.

З давніх-давен вірили, що в цей день душі покійних прилітають на могилу в образі птахів. Тому люди відвідували цвинтарі і розсипали на місцях поховання зерно.

Також 8 листопада пекли млинці, які завжди стояли на поминальному столі. Перший млинець знімали зі сковороди зі словами «Пом’яни, Господи, чесних батьків». Його не їли, а залишали на вікні.

У народі в цей день було прийнято пити пиво. Говорили: «В Дмитрієв день і горобець під кущем пиво варить».

Що не можна робити?

У слов’ян день Дмитра Солунського перебував на межі між теплим періодом року і холодним. Вважалося, що після 8 листопада потепління чекати не варто. З цього дня заборонялося грати весілля.

8 листопада не можна робити домашню роботу (шити, кроїти, прясти), рубати дрова, займатися будівництвом.

Не можна лаятися і лихословити. Весь свій час варто приділити спогадам про покійних родичів.

Ще наші предки намагалися не виконувати справ, пов’язаних з водою – купатися, прати, мити посуду або проводити вологе прибирання в будинку. Згідно з повір’ям, в цей день вода на душі померлих родичів ллється.

Народні прикмети на 8 листопада

Якщо в цей день тепло, то зима буде тепла і сира.

Якщо випав сніг, то і на Великдень він піде.

Якщо вранці іній видно, то зима буде сніжна.

За вікном сніг лежить або день морозний – весна буде пізньою.

Якщо річки до цього дня лід не зачепив, то до кінця листопада морозів не чекай.

Чим більше страв на поминальному столі, тим легше покійним буде на тому світі.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини