«В грудні в Україні можемо мати 400 тисяч хворих на коронавірус» – Михайло Радуцький

Голова парламентського комітету з питань охорони здоров’я нації Михайло Радуцький про динаміку розповсюдження коронавірусу в Україні.

«Під кінець тижня пробили ще один психологічний рівень кількості нових інфікованих на коронавірус – за минулу добу зафіксовано 6410 випадків, – пише Львівський портал.

Щоб зрозуміти, наскільки ситуація загрозлива, пропоную проаналізувати динаміку розповсюдження вірусу.

За останні два тижні кількість активних хворих в Україні збільшилась з 122 тисяч до 164 тисяч, тобто приблизно на 30%. Якщо така динаміка збережеться і надалі, в грудні ми будемо мати вже активних 400 тисяч хворих.

За добу госпіталізовано 1100 пацієнтів з важким або середнім протіканням хвороби. Ми бачимо, що госпіталізації потребують приблизно 15% від людей, у яких виявили Covid-19.

Якщо кількість активних хворих збільшиться до 400 тисяч, нам потрібно буде 60 тисяч ліжко-місць. Розрахунки свідчать, що наша система охорони здоров’я за умови розгортання додаткових лікарень повинна витримати. Але грудень не останній місяць зими. Другий пік захворюваності на грип традиційно припадає на лютий. Тому ми вже сьогодні маємо робити все, щоб стримати темпи епідемії та уникнути локдауну країни.

Минулої доби найбільше інфікованих виявлено в Києві (598), Одеській (506), Харківській (472) та Дніпропетровській (464). Померло 109 людей, з них найбільше (18) в Дніпропетровській області. За динамікою зростання випадків інфікування перші місця посідають Хмельницька, Тернопільська, Івано-Франківська, Львівська та Рівненська області. Саме тому західні регіони перебувають у червоній карантинній зоні.

Показник завантаженості ліжок у медзакладах, де лікують хворих на коронавірусну хворобу, в середньому по країні складає 62,3%. Зауважу, що немає жодного регіону, де б цей показник складав менше 50%. Найбільше зайнято місць в лікарнях в Донецькій (91%), Луганській (85%), Одеській (78,6%), Хмельницькій (72,6%) областях.

Статистика спростовує міф, що хворіють на коронавірус найчастіше люди похилого віку. Найбільша кількість інфікованих у віковій групі від 50 до 59 років. Також багато хворих у групах від 30 до 49 років та від 60 до 69. Як бачимо, хворіють майже всі дорослі. Менший відсоток хворих серед дітей та підлітків. Але, на мою думку, це пов’язано з тим, що перебіг хвороби у них доволі часто майже безсимптомний. Але ж вони залишаються носіями хвороби. Помирають, на жаль, від COVID-19 найчастіше українці від 60 до 79 років – це ті групи ризику, про які ми постійно говоримо.

Вчора я писав про те, що МОЗ здійснює закупівлі, щоб збільшувати кількість та швидкість тестування на COVID-19. Статистика свідчить, що в країні є регіони, де кількість тестів явно недостатня. Наприклад, в Одеській області за добу проведено лише 1295 ПЛР тестів і виявлено 506 інфікованих! Відсоток виявлених хворих аномально високий – майже 40%. Порівняємо з Києвом: проведено 9114 тестувань, виявлено 598 хворих, відсоток виявлених інфікованих 6,5%. Цифра в 40% в Одеському регіоні говорить про те, що кількість хворих в області вірогідно значно вище.

Загалом ми бачимо, що за два тижні кількість активних хворих зросла на 30%, а кількість проведених тестів на 15%. Хоча за минулу добу встановили рекорд з кількості тестів – 36 тисяч, та все одно показники тестування не встигають за зростанням кількості інфікованих».

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини