“Якщо захворіли на грип, COVID-19 вам не загрожує, але це не порятунок” – вірусологиня

Повернення до жорсткого карантину, який був навесні, – хибний шлях, коли всі замкнені, імунітет не здобувається. Якщо людина захворіла на грип, вона не може одночасно захворіти на коронавірус, але грип не варто вважати порятунком від COVID-19.

Будь-яку нову вакцину перед широким застосуванням має бути перевірено на ефективність і побічні реакції. Імунітет до COVID-19 утворюється завдяки загальній біологічній закономірності. Про це розповіла вірусологиня, докторка медичних наук Алла Мироненко, передає Obozrevatel TV.

– Нещодавно ми почули заяву від Міністерства охорони здоров’я про те, що вони розглядають варіант повернення до карантину, який ми всі відчули на собі на початку весни – до повної ізоляції більшості населення. Як думаєте, наскільки це може стримати поширення коронавірусу за цих обставин?

– Насправді я сказала би, що це дещо хибний шлях. Те, що у нас у новому сезоні діти пішли в школу, до дитячих садків… Поки у нас немає епідемії грипу, вона нікуди не дінеться. Яка вона буде, ми побачимо. Але поки немає циркуляції вірусу грипу, який також зумовлює масове поширення захворювання, це той шанс, коли діти мали би перехворіти.

Але в сім’ях потрібно дотримуватися такої поведінки, яку потрібно донести до батьків, щоби діти не змогли заразити своїх дідусів і бабусь.

А коли вже діти матимуть імунітет, це вже буде певний імунний прошарок, який захистить інших людей. Особливо ми зацікавлені в захисті людей похилого віку, людей із хронічними патологіями.

– Чи правильно я розумію? Ви зараз говорите про дітей, тому що здебільшого їхнє захворювання проходить безсимптомно і без серйозних наслідків для їхнього здоров’я?

– Так. Справді, за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, 29% населення планети становить дитяче населення віком до 18 років, але в цій віковій групі реєструється захворювань на COVID-19 від 1% до 3% у різних країнах. Тобто у дітей захворювання перебігає або безсимптомно, або малосимптомно. І коли вони вже перехворіли, вони забезпечують нам імунний прошарок.

Тому що не можна все життя ховатися. Поки у нас немає вакцини, саме така модель поведінки має бути.

Не робити це, коли і грип буде, і COVID-19 нікуди не зникне, а зараз, поки хоча б немає грипу. Але треба навчити батьків, дідусів і бабусь поводитися зі своїми онуками так, щоб розуміти, що дитина може бути потенційним джерелом інфекції.

– З приводу цих обмежень, які, можливо, запровадять. Ви сказали, це не допоможе ніяк. Що саме ви мали на увазі?

– Коли всі замкнені, ніхто нікуди не виходить, не спілкується, по-перше, це не життя. По-друге, тим, що ми сидимо вдома, імунітет ми цим не здобудемо. Імунний захист у суспільстві не формуватиметься, він буде відсутній.

– Тобто це відтермінування, яке згодом знову дасть безупинне зростання кількості інфікувань, як зараз?

– Але ж лікарі справляються. Модель поведінки диктує те, як поширення хвороби відбувається в суспільстві. Якщо ви візьмете дані щодо Японії, в якій 125 мільйонів населення на крихітній території, ви подивитесь, що у них менше хворих і менше померлих, ніж у нас. При тому, що тестують вони вдосталь, але вони не зачинені, ведуть себе по-іншому.

Це можна вивчити окремо і подивитись, що вони роблять для цього. Там інша культура поведінки.

– Там масками в громадських місцях користувалися ще далеко до пандемії.

– А хто нам забороняє?

– Звісно. Одна з тез, яка вже пролунала в експертному середовищі – грип може витіснити коронавірус. Як може взаємодіяти сезонний грип із коронавірусом?

– Насправді перемагає той, який новіший, якщо можна так фігурально висловитись. Наприклад, якщо є загроза циркуляції двох вірусів. А новіший для нас не грип.

В одну клітину зазвичай не потрапляють обидва віруси. Грип уражає верхні дихальні шляхи і може уражати легені. Коронавірус теж. Тому конкуренція у вірусів буде за одні й ті самі об’єкти.

Коли людина вже інфікована грипом, вона не може бути одночасно інфікована коронавірусом. І навпаки. Тому що виділяється захисний білок інтерферон, який не пускає інші віруси.

– Тобто грип може бути своєрідним захистом від коронавірусу?

– Це досить умовний захист, тому що люди похилого віку від грипозної пневмонії помирають – не думаю, що рідше, ніж від коронавірусу.

– А людина середнього віку, якщо захворіють грипом, то шанси заразитися коронавірусом у них будуть мінімальними?

– Саме в той час, коли вона хвора на грип. А коли вона вже одужала, то також може бути інфікована коронавірусом.

– Британська фармацевтична компанія AstraZeneca призупинила третю фазу випробування вакцини після виявлення побічного ефекту. Під час масштабних випробувань одному з добровольців стало зле та піднялася температура. Чи можемо ми говорити про те, що загалом вакцинація буде успішною і без побічних наслідків?

– Вам наперед цього ніхто не скаже. Все треба доводити випробуваннями на добровольцях. У нашій країні взагалі немає такого закону, який би дозволяв використання добровольців. А за кордоном таке є. Це пристойно оплачується.

– Ми можемо вже зараз говорити про певні небезпеки, які нестимуть за собою вакцини від коронавірусу?

– Увесь світ чекає на вакцину. Але вакцина має бути перевірена для того, щоби всі були впевнені, що побічних реакцій не буде і вона буде ефективна, що ми не будемо дарма робити щеплення.

Дві речі для вакцини має бути остаточно з’ясовано перед тим, як її буде використано для широкого загалу.

Восени сезонний грип конкуруватиме з коронавірусом

– Зараз ще рано говорити про побічний вплив на тих, хто отримає цю вакцину?

– Можливо, буде визначено групи людей, яким не можна робити вакцинацію. Перше – це алергія. У когось може бути алергія до компонентів, які входять до складу вакцини. Вакцина має різні допоміжні речовини, які можуть бути різними залежно від технології виготовлення.

Зазвичай є дуже невеликий відсоток людей, у яких може бути якась особлива реакція. Але це не означає, що не потрібно робити щеплення. Якщо побічні ефекти спостерігаються систематично, то, звичайно, вакцину не буде допущено. Але ж треба ще з’ясувати, наскільки вона ефективна.

– Щодо імунітету. Ви сказали, що насамперед мають перехворіти діти, тому що для них це відбувається майже не відчутно. А наскільки тривалим у них може бути імунітет? Остання інформація, якою я володію, – 3-4 місяці, а далі імунітет ніби зникає.

– Це загальна біологічна закономірність. Захисні антитіла, які виявляються тестами – імуноферментним аналізом або швидкими тестами – людина не носить усе життя в собі. Вона не носить всі антитіла до всіх антигенів, з якими стикалася.

Певний час це присутнє, потім ці білки руйнуються, але залишаються клітини пам’яті, які потім нас рятують. Тому що клітини пам’яті у разі наступного контакту з вірусом, до якого було щеплення, або якщо людина перехворіла, продукують, дають сигнал на продукування антитіл у великій кількості. Це називається імунологічна відповідь за вторинним типом.

Антитіла швидко утворюються, людина не може захворіти.

Антитіла можуть руйнуватися, але клітини пам’яті людина носить завжди.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини