По всій Львівщині встановили помаранчевий рівень небезпеки коронавірусу

Державна комісія ТЕБ і НС 13 серпня вирішила встановити помаранчевий рівень епідемічної небезпеки по всій території Львівської області. Натомість у Самборі встановили червоний, найвищий рівень епіднебезпеки.

Як повідомив під час брифінгу 13 серпня міністр охорони здоров’я Максим Степанов, нові карантинні обмеження почнуть діяти в регіоні з понеділка, 17 серпня. Їх переглянуть через два тижні, – пише zaxid.net.

Рівні епідемічної небезпеки встановлюють на основі кількох показників: завантаженості ліжок у лікарнях хворими на коронавірус, середньої кількості ПЛР та ІФА-тестувань та кількості виявлення нових хворих за останні 14 днів. На Львівщині упродовж останніх 5 днів лікарні були завантажені більш, ніж наполовину, тому тут і встановили помаранчевий рівень епіднебезпеки.

Як працюватиме транспорт?

На території всієї Львівської області дозволені пасажирські перевезення автобусами, електротранспортом, залізницею, проте пасажирів має бути не більше, ніж місць для сидіння в транспорті. І пасажири, і водії, і інший персонал (приміром, провідники в поїздах) зобов’язані носити маски чи респіратори під час усієї подорожі. Обмежень на авіаперевезення також немає.

У Самборі робота громадського транспорту заборонена, потяги та міжміські чи міжобласні автобуси зможуть зупинятися лише для висадки пасажирів. Дозволені лише службові перевезення не більше людей, ніж є місць для сидіння, за маршрутами, про які поінформовано поліцію.

Що з дитсадками, школами та університетами?

Роботу всіх закладів освіти на території області, крім Самбора, дозволено – за умови дотримання протиепідемічних правил, які затверджує головний санітарний лікар Віктор Ляшко. Наприклад, під час навчального процесу в школах захисні маски можна не використовувати, однак входити в приміщення школи і пересуватися по ньому можна тільки в масках. У приміщення дитсадків заборонено пускати батьків, а діти не зможуть гратися м’якими іграшками.

Що закривають?

На Львівщині заборонено:

  • роботу закладів, що надають послуги з розміщення людей (хостели, бази відпочинку тощо), крім готелів;
  • роботу нічних клубів, ресторанів, кафе, барів, інших розважальних закладів та закладів громадського харчування з 23:00 до 7:00, крім доставки їжі;
  • роботу спортзалів та фітнес-центрів;
  • роботу закладів культури;
  • роботу дитячих таборів;
  • оздоровлення та відпочинок дітей за межами області;
  • планову госпіталізацію, крім допомоги вагітним, новонародженим, породіллям, онкохворим, пацієнтам, які потребують паліативної допомоги, а також екстреної допомоги;
  • відвідувати сторонніми людьми заклади соцзахисту, крім тих установ, які надають соціальні послуги екстрено; хто саме мається на увазі під «сторонніми людьми» – в урядовій постанові не уточнено.

Проте Львівська міська рада 4 серпня вирішила не посилювати карантин в місті, тобто фітнес-центри, заклади культури, хостели тощо у межах Львова працюють і надалі.

У Самборі заборонено працювати:

  • закладам культури – театрам, кінотеатрам, музеям, бібліотекам тощо;
  • закладам харчування – ресторанам, кафе та іншим;
  • ТРЦ та іншим розважальним закладам;
  • фітнес-центрам і басейнам;
  • дитячим таборам;
  • більшості магазинів.

Що можна відвідувати?

Усім іншим закладам на території Львівської області, крім Самбора, працювати дозволено. У той же час як працівники цих закладів, так і відвідувачі повинні дотримуватися протиепідемічних правил, затверджених головним санітарним лікарем: їх можна знайти на сайті Міністерства охорони здоров’я. Переважно ці правила включають обов’язкове носіння маски чи респіратора, перевірку температури та обмеження кількості людей, які одночасно можуть перебувати в приміщенні.

Натомість у Самборі працюватимуть лише:

  • продуктові магазини та супермаркети, магазини із засобами гігієни, кормами для тварин, пестицидами, насінням та садибними матеріалами;
  • АЗС та шиномонтажі;
  • аптеки, в тому числі ветеринарні;
  • банки та страхові компанії;
  • поліклініки, лікарні, медичні кабінети, у тому числі ветеринарні;
  • майстерні з ремонту техніки;
  • поштові відділення;
  • доставка їжі та інших товарів.

Чи можна проводити богослужіння, концерти, футбольні матчі та інші масові заходи?

Проводити масові заходи можна по всій території області, крім Самбора, але за участі максимум 100 людей і не більше однієї людини на 20 м2. Спортивні заходи, зокрема, різні матчі та змагання, можна проводити за умови щоденного контролю здоров’я їхніх учасників.

Чи потрібно носити маску або респіратор?

Маску чи респіратор зобов’язані носити всі в громадських будинках та спорудах і в громадському транспорті в усіх областях, незалежно від рівня епідемічної небезпеки.

А документи?

Перебувати на вулиці без документів, що посвідчують особу, підтверджують громадянство чи її спеціальний статус, або без посвідчення про взяття на облік бездомної особи заборонено по всій Україні, незалежно від рівня епідемічної небезпеки. Правоохоронці можуть вибірково перевіряти документи на вулиці, щоб переконатися, що людина не потребує самоізоляції.

Чи можна виїжджати за кордон чи в’їжджати до України з-за кордону?

Обмеження на виїзд за кордон чи в’їзд до України встановлюються незалежно від рівня епідемічної небезпеки в області. Україна не забороняє своїм громадянам виїжджати з країни, проте обмеження встановлюють інші держави – зокрема, до ЄС поки що можуть в’їжджати лише окремі категорії українців. Режими в’їзду до всіх країн світу можна переглянути на інтерактивній мапі, розробленій МЗС.

Повертатися в Україну українцям теж не заборонено, проте після повернення з низки країн, де значно поширений коронавірус, вони зобов’язані перебувати два тижні в самоізоляції.

Кому саме потрібно перебувати в самоізоляції чи обсервації?

Правила самоізоляції/обсервації однакові для всієї території України, незалежно від рівня епідемічної небезпеки. Так, самоізоляції підлягають:

  1. Ті, хто контактував із хворим на коронавірус, – 14 днів.
  2. Ті, у кого є підозра на коронавірус або підтверджений діагноз у легкій формі, – до отримання негативного ПЛР-тесту.
  3. Ті, хто повернувся з країн, де значно поширений коронавірус, – 14 днів. Такими країнами вважаються ті, де кількість нових хворих на Covid-19 за останні два тижні перевищує цей показник в Україні, або ті, де кількість нових випадків за останні два тижні зросла на понад 30% у порівнянні з попередніми двома тижнями. Самоізоляція припиняється за умови негативного результату ПЛР-тесту на коронавірус, який провели вже після перетину кордону або за 48 годин до.

Дотримання самоізоляції контролюють переважно за допомогою мобільного додатку «Дій вдома», принцип роботи якого детально розписаний на сайті Кабміну. До додатку можуть вносити інформацію або сама людина, яка потребує самоізоляції (у разі перетину кордону), або лікарі (про людей з підозрою на коронавірус, контактних або пацієнтів з підтвердженим діагнозом). Також дотримання самоізоляції можуть перевіряти поліцейські чи нацгвардійці.

Тим, хто перебуває в самоізоляції без підтвердженого діагнозу коронавірус, дозволяється двічі на день вигулювати домашніх тварин не більше години на добу, а також відвідувати магазини з продуктами та засобами гігієни й аптеки, які розташовані на відстані максимум 2 км від місця самоізоляції.

Ті, хто потребує самоізоляції, але з певних причин не може її дотримуватися, підлягає обсервації. Перебування в обсерваторах – безкоштовне, за винятком харчування та доїзду до місця обсервації.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини