У Львові відновили культову мозаїку “Море та риби”, знищену забудовником

Забудовник, що зруйнував мозаїку “Море та риби” на колишньому магазині “Океан”, майже завершив роботи з відновлення.

Завтра, 7 серпня, навколо місця будівництва знімуть огорожу і львів’яни зможуть побачити знайомих “рибок”, повідомив сьогодні на брифінгу заступник міського голови Львова Андрій Москаленко, передає Espreso.

Роботи з відновлення тривали рік.

“Протягом цього року, з перервами на зиму, велись роботи. Весь процес очолив Орест Патик, мистецтвознавець, який достеменно знає, як тут все було викладено. Було дуже детально вибрано камінці, структуру рельєфу, колористику, використовувались попередні напрацювання”, – розповів Андрій Москаленко.

“На сьогодні завершено всі головні роботи. Залишаються ще незначні роботи, які завершать разом з об’єктом. Ви бачите, деяких камінців немає, оскільки буде ще робитися гідроізоляція. Зараз це вже фінішна стадія”, – додав високопосадовець.

Керував роботами мистецтвознавець та син автора мозаїки Володимира Патика Орест. За його словами, відновлене полотно майже на 100% відповідає оригіналу.

“Є ескіз, збережений стовідсотково. Тому мозаїка реконструйована на 99%”, – наголосив художник.

Також він відзначив, що камінці для відновлення шукали по всій Україні.

“Складно було з матеріалом. Ми шукали старий матеріал – оригінальний, совєцький, його треба було шукати по всій Україні. Тяжко було знайти всі необхідні кольори”, – додав Орест Патик.

Нагадаємо, минулого року “Компанія Ріел-Естейт Груп” розпочала реконструкцію старого радянського магазину. Попри те, що у містобудівних умовах було вказано про збереження мозаїки, забудовник її все ж таки зруйнував.

Після скандалу, спричиненого руйнуванням, компанія зобов’язалась відновити роботу. Після цього у Львові також провели інвентаризацію всіх існуючих мозаїк, всього їх у місті є 236.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини