Коронавірус стане важчим, а смертність зросте в рази: колишній санлікар дав прогноз на осінь

Восени та взимку 2020-2021 року, в умовах авітамінозу та низького імунітету, в Україні можливе збільшення відсотка важких форм коронавірусної хвороби та значне зростання рівня смертності.

Про це в коментарі OBOZREVATEL сказав колишній санітарний лікар України Святослав Протас. За його словами, на той час припаде ще пора ГРВІ та кишкових інфекцій, що тільки ускладнить ситуацію.

“В осінньо-зимовий період в Україні може бути мікс інфекцій і їх нашарування, зокрема й кишкових. Ризик потрапити в реанімацію або померти набагато вищий, ніж улітку. Восени різко збільшується циркуляція кишкових вірусів, а коронавірус передається фекально-оральним шляхом зокрема. Тому восени і взимку рівень важких форм і смертей від коронавірусу може бути в рази більшим”, – уточнив він.

За словами Протаса, ситуацію ускладнить ще факт низького колективного імунітету, який українці не здобули через занадто жорсткий карантин.

“Ми проводили дослідження в селищі Гостомель, і серед тисячі осіб, які дотримувались карантину, імунітет мали лише 2%. Серед тих, хто був активним, рівень антитіл був у 8%. У середньому лише 5% жителів Гостомеля мають імунітет. Такі цифри – ніщо. Передумови для реалізації епідеміологічного потенціалу високі, вірус зреалізує його восени і взимку”, – додав він.

Протас нагадав, що для здобуття колективного імунітету від коронавірусу перехворіти ним має від третини до двох третин населення. Тоді темпи поширення інфекції уповільняться. Влітку хворіти набагато безпечніше і це час, коли здобувати імунітет найкраще.

“Імунітет – тривалий період, це здорове харчування, здоровий спосіб життя, відсутність згубних звичок, і якраз літо – це час, коли треба здобувати такий захист на осінь. Загалом улітку перебіг інфекцій протікає у більш легкій формі, без клінічних проявів. У цей час чимало українців можуть перенести вірус на ногах”, – підсумував він.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини