Сьогодні – День пророка Іллі: народні традиції, прикмети

Традиційно, найбільш дощовий день року та день пам’яті одного з найважливіших пророків Старого Заповіту. Розповідаємо про історію свята, народні прикмети та традиції.

До свята пророка Іллі - Знайомство під церковним куполом

Колись наші предки святкували 2 серпня День Перуна — бога грому та блискавки, покровителя князів. Дружинники святили зброю, а зливи з громом та блискавками всі сприймали, як добрий знак від божества.

Згодом, свято призначили для вшанування християнського пророка Іллі, родом із Палестини. Оскільки свято замінилося, Іллі в українських традиціях перебрав характерні для Перуна властивості на себе. Тож він став покровителем грому з дощами, суворий та нещадний їздить небом на колісниці й карає грішників. А, грім — то гуркіт його коліс. Тоді, як блискавки — це він пускає в бісів, щоби ті не змогли пробратися до Бога. Водночас, святий має силу повертати людей до життя. Такі от легенди ходять про пророка Іллю.

Народні вірування та традиції на Іллі

Як уже згадувалося, це день дощів, яких усі чекають. Існує повір’я, що в ніч на Іллі нечиста сила може сховатися в котах чи собаках, щоби святий не знайшов. Люди, які вірили забобонам — остерігалися домашніх улюбленців під час грози в ніч на 2 серпня.

Після цього дня більше не можна купатися. Кажуть, що «Ілля воду остудив». Також, існує вислів: «До Іллі мужик купається, а з Іллі з водою прощається». Дні стають коротшими, ночі знову довшають, а спека не така помітна — вода не прогрівається достатньо. Тому, заборона на купання цілком зрозуміла.

«На Іллі новий хліб на столі» — кажуть не просто так. Раніше, саме в цей день українці урочисто випікали перший коровай із нового врожаю та ділили його між усією родиною.

Дехто за тиждень до свята молився, а, хтось, боявся блискавок — і ховав усі блискучі предмети в домі. Ще, ставили в оселі освячену свічку, яка теж мала захистити від незгоди. У деяких селах саме з цього дня починався сезон полювання.

Добрими традиціями вважалося вмитися дощовою водою та приготувати страви з продуктів нового врожаю: борошна, картоплі тощо.

Що не можна робити в це свято? Купатися в річках та озерах, працювати вдома чи в полі, пасти худобу та відпускати з двору домашніх улюбленців. Ще не можна стояти на перехрестях, бо там нападає нечиста сила.

Приказки та прикмети на Іллі 2 серпня

1. Цілий день сонячно — на недорід.
2. Минув Ілля — чекай гнилля.
3. На Іллю з’являться хмари зранку — наступного року вродить хліб на ранніх посівах, хмари з’являться в обід — добре вродять середні посіви, хмари з’являться надвечір — добре вродять пізні посіви.
4. Тільки до Іллі добрі рої, а по Іллі повісь роя на гіллі.
5. До Іллі зробити сіно — наче пуд меду в нього вкласти.
6. До Іллі сіно й під кущем сушать, а після Іллі й на кущі не сохне.
7. З Ілліна дня ніч довга, а вода холодна.
8. Ілля на полі копи лічить.
9. До Іллі хмари ходять за вітром, а з Іллі — проти вітру.
10. На Іллі до обіду літо, а після обіду осінь.
11. На Іллі новий хліб на столі.
12. Як прийде Ілля, то наробить у полі гнилля.

Джерело: ВСВІТІ

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини