Чим корисні ягоди та як правильно заготовити їх на зиму: пояснення Супрун

Сезон ягід у розпалі, тому зараз саме час поповнювати свій раціон корисними нутрієнтами, які є в ягодах, а також готувати їх на осінь та зиму.

Чим корисні ягоди, як їх краще споживати і як заморожувати, аби зберегти їхню користь — нагадує Уляна Супрун.

Ягоди – це функціональна їжа, тобто вона допомагає знизити ризики чи полегшити перебіг якихось захворювань. Завдяки антоціанам та вітамінам ягоди мають антиоксидантні, протимікробні, протизапальні і нейро- та кардіопротекторні властивості, йдеться в дописі Уляни Супрун, передає Радіо Максимум.

Водночас руйнівниця міфів наголошує, що ягоди – не ліки, тож які б вони не мали властивості, не варто влаштовувати лікування хвороб лише ягодами.

Чорна смородина

Чим корисні ягоди та як правильно заготовити їх на зиму: пояснення Супрун - фото 418297

Чорна смородина – джерело вітаміну С. У 100 грамах смородини стільки ж цього вітаміну, як приблизно у двох лимонах чи чотирьох апельсинах. У ній також є вітаміни А, Е, В1, В5 та В6. Жиророзчинні вітаміни А та Е містяться в кісточках. Смородина містить гама-ліноленову кислоту. У поєднанні з флавоноїдами (які також є в смородині) вона зменшує запалення і корисна при запаленні суглобів.

Смородина також покращує настрій і робить нас спокійнішими. Все через те, що в ній є інгібітори моноамінооксидази – ті ж речовини, що й в деяких ліках проти депресії. Цей фермент руйнує нейромедіатори серотонін, дофамін, норадреналін, а якщо його пригальмувати, то нейромедіатори діють довше, і ви почуваєтеся радісніше. Саме так діє смородина.

Чорниця

Чим корисні ягоди та як правильно заготовити їх на зиму: пояснення Супрун - фото 418300

У чорниці високий вміст антоціанів – фіолетових сполук, що мають антиоксидантну і протизапальну дію. Танніни в ній мають протимікробні властивості. Чорниця корисна людям з діабетом другого типу. Вона підвищує чутливість тканин до інсуліну в людей з ожирінням.

Наразі немає доказів, отриманих в ретельно спланованих експериментах і на людях, що чорниця може покращити зір, хоча певні свідчення є.

Регулярне поїдання чорниці стає на заваді старінню мозку. Принаймні, досліди на щурах показали, що регулярне споживання чорниці і полуниці покращило ріст нейронів, спиняло вільнорадикальні процеси і загибель нейронів, та покращило пам’ять і координацію рухів. Ці дані знайшли певне підтвердження і на людях.

Вишня

Чим корисні ягоди та як правильно заготовити їх на зиму: пояснення Супрун - фото 418296

Вишня є хорошим джерелом клітковини, вітамінів і мінералів, таких як калій, кальцій, вітамін А і фолієвої кислоти. Вони також добре відомі своїми антиоксидантними властивостями. Ці сполуки сповільнюють процеси старіння та зменшують ризики появи хронічних хвороб. Вишня і черешня запобігають деформації кісткової тканини в дітей з ожирінням, і ці кісточкові радять їсти всім дітям.

Вишні мають протизапальну дію і можуть зменшувати больовий синдром. Відбувається це з допомогою антоціанів вишень – пігментів, що роблять її червоною. Вишні покращують стан людей з остеоартритом, зменшують оксидативний стрес і запалення, знижують тиск і сприяють відновленню м’язів.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини