У гості до Шептицьких: з нагоди уродин Митрополита Андрея відбувається традиційна проща до його рідного села

У день 155-річчя Митрополита Андрея Шептицького відбувається традиційна цього дня щорічна проща до Прилбичів – його рідного села у Яворівському районі на Львівщині.

null

Про це повідомляє кореспондент Espreso.

Під час прощі відбулися панахида біля каплиці-усипальниці Шептицьких, Архиєрейська Божественна Літургія та прем’єра фільму про Митрополита Андрея Шептицького.

На жаль, маєток Шептицьких у Прилбичах, де батьки майбутнього Митрополита Іван та Софія прожили ціле своє життя і де народили семеро дітей, не зберігся – 23 червня 1941 року, підрозділ саперного батальйону Червоної армії за наказом згори заклав під нього вибухівку і, відповідно, стер цей маєток фізично, аби стерти Шептицьких з людської пам’яті. Тоді ж таки зруйнували й невелику каплицю з привезеною з Лурду фігуркою Божої Матері, що стояла біля будинку. Двома роками раніше у вересні 1939-го солдати НКВД, увійшовши до прилбицького храму, де в той час правилася Служба, вивели звідти брата митрополита Андрея Лева Шептицького, його дружину Ядвігу та римо-католицького священика, наказали їм власноруч викопати собі яму у парку біля маєтку і на очах у переляканих селян розстріляли. Всі цінності – книги, картини тощо того ж дня були вивезені з будинку Шептицьких у невідомому напрямку.

Відтак паломники щороку у ці дні йдуть до пам’ятного каменя, встановленого на місці палацу Шептицьких у 1990 році. До збудованої у 2011 році в парку Шептицьких нової каплиці Матері Божої в пам’ять про зруйновану більшовиками. А також до родинної усипальниці Шептицьких на околиці Прилбич, збудованої в неоготичному стилі в 1864 році після смерті першого сина Стефана. До слова, після смерті другого сина Шептицьких – Юрія, до каплиці перенесли також останки дідуся Митрополита Андрея Петра Шептицького, а згодом поховали тут його маму Софію (в 1904 році), батька (в 1912 році), бабусю та трьох дітей брата Леона. У 1939 році ця усипальниця теж була сплюндрована радянськими солдатами і розстріляна з крупнокаліберного кулемета. Але в 2004 році її відновили та того ж року перепоховали в ній останки розстріляних Леона та Ядвіги Шептицьких.

Що стосується прем’єри фільму про Митрополита Андрея Шептицького, то він називається “Андрей Шептицький. Актуальне” і створений благодійною організацією “Фундація – “Андрей” (автор проекту – Михайло Перун) за фінансової підтримки та сприяння Департаменту внутрішньої та інформаційної політики Львівської облдержадміністрації (розмір фінансової підтримки становив 90 000 гривень в рамках сприяння регіональному кінематографу). Стрічка не тільки презентує діяльність Митрополита Андрея, а й має на меті показати, як започатковані ним ініціативи працюють сьогодні, і які висновки для майбутнього можна зробити.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини