Львів’яни вийшли на захист української мови: протестували проти закону Бужанського

Сьогодні, 16 липня, львів’яни вийшли на протест проти законопроєкту нардепа від «Слуги народу» Максима Бужанського, яким хочуть скасувати норму про 80% навчання у школах українською мовою.

Про це повідомляє Львівський портал.

У четвер вранці, 16 липня, на площі перед пам’ятником Т. Шевченку зібрались сотні львів’ян, аби висловити свій протест проти скандального законопроєкту «Слуги народу» Максима Бужанського.

Серед мітингувальників – представники політичних сил, активісти та небайдужі мешканці. В руках вони тримали прапори України та плакати із написами, зокрема, «Одна єдина мова України», «Мова буде жити», «Закон №2362 – рашистський», «Макс Бужанський – пес радянський», «Ганьба!».

Також під час акції звучали вірші про українську мову та патріотичні пісні.

Зазначимо, законопроєкт №2362 «Слуги народу» Максима Бужанського передбачає скасування частини закону про мову, яка вимагає перехід учнів 5-11 класів російськомовних шкіл на українську мову навчання з 1 вересня 2020 року. Тепер цей процес хочуть відкласти до 2023 року.

Але водночас проєкт закону Бужанського дозволяє і після 2023 року викладати 40-60% предметів російською мовою у 5-11 класах із навчанням мовою меншин (згідно з чинним законодавством – 20%). Також у всіх школах України можна буде викладати «один або декілька предметів», у тому числі російською мовою.

Комітет Верховної Ради цей законопроєкт відхилив. Не підтримує його і Міносвіти, мовний омбудсмен Тарас Кремінь. Нардеп, історик та публіцист Володимир В’ятрович заявляв, що законопроєкт Бужанського є тотальною русифікацією української освіти.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини