У Золочеві на Львівщині намагаються незаконно спорудити храм УПЦ (МП): громада протестує

З цього питання позачергово скликали сесію міської ради.

У Золочеві – районному центрі Львівщини – група мешканців намагається незаконно спорудити храм Української православної церкви Московського патріархату, передає Еспресо. З цього приводу депутати терміново зібралися на позачергову сесію міської ради.

Про це повідомив міський голова Ігор Гриньків.

“У Золочеві нема і не буде храму Московського патріархату. Хоча ЗМІ раз за разом висвітлюють скандали із захопленням української землі Московським патріархатом – у Львові, Ужгороді, Почаєві… По факту маємо таку ситуацію. 14 серпня 2019 року особа на прізвище Шаховал Ольга Володимирівна набула права власності на частину житлового будинку та земельну ділянку на вулиці Труша, 9 в місті Золочів. Це підтверджується витягом з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. У Золочівському відділі архітектурно-планувального бюро виготовлено будівельний паспорт на реконструкцію з розширенням індивідуального садибного будинку. У встановленому порядку оформлено декларацію на початок будівництво цього будинку, яку видає ДАБІ у Львові, – написав Ігор Гриньків. – На перший погляд, нічого підозрілого. Що насторожує мене? Новий забудовник Шаховал Ольга Володимирівна 1998 року народження, народжена у місті Почаїв Кременецького району Тернопільської області. У Золочеві її ніхто не знає. Її інтереси тут представляють треті особи. Ми всі розуміємо, що таке Почаїв, що таке церква Московського патріархату в Україні. Роман Кушнір, архітектор міста, оглянув схему забудови земельної ділянки, планування майбутньої забудови і припускає, що цілком можливо пристосування цього нібито житлового будинку під храм. «Якщо ця будівля буде збудована, то буде подібною до нашого храму Української греко-католицької церкви на вулиці Героїв Крут, біля стадіону», – каже Роман Кушнір”.

Міський голова ініціював скликання позачергового засідання міської ради, на якому розглянули це питання. Сесія одностайно ухвалила рішенняпро заборону будівництва у Золочеві культової споруди УПЦ (МП).

Міський голова Золочева Ігор Гриньків прокоментував рішення своїх колег у відеозверненні.

Він, зокрема, наголосив, що в Україні практика уведення громадян в оману і зведення храмів церкви, центр якої перебуває у столиці країни-агресора, під видом спорудження житлових будинків стала звичною. Міська рада ухвалила звернення до президента і голови Верховної Ради України з вимогою заборонити діяльність конфесії, підпорядкованій Російському патріархату, на території України.

“У Золочеві нема і не буде московської церкви”, – сказав Ігор Гриньків.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини