Володимир Зеленський натякнув на штучне регулювання курсу гривні

Він заявив, що через ринковий курс підприємства України «недоотримали мільйони».
фото: Reuters

ФОТО: REUTERS

Президент Володимир Зеленський під час зустрічі із підприємцями у Чернівцях заявив, що через курс гривні українські підприємці недоотримали мільйони і вимушені були закритись. Про це повідомляє Ліга.

«Те, що підприємства недоотримали мільйони і закрились – це правда. Ми з цим боролись від самого початку моєї каденції. Усі навколо нам казали, що у нас незалежний банк. Так, ми підтримуємо незалежність НБУ, але казали всім, що як ми можемо жити, коли у нас навіть бюджет порахований за курсом 30. А гривня, бачите, яка у нас. Нам казали, що це – ринкові умови, банк незалежний», – сказав Володимир Зеленський.

Нагадаємо, раніше заступник голови НБУ Дмитро Сологуб в інтерв’ю пояснював, що в Україні дотримуються гнучкого курсу, що спирається на економічні показники.

«Формула проста: курс – це віддзеркалення економіки. Ціна валюти визначається попитом і пропозицією, а це експорт й імпорт, платіжний баланс. Україна живе в режимі гнучкого валютного курсу, Нацбанк не може його фіксувати. Ми стараємось, щоб курс відповідав фундаментальним економічним параметрам і стану нашого платіжного балансу. Але ми маємо завдання підтримувати в цих умовах цінову і фінансову стабільність. Тобто якщо курс сьогодні ревальвує на три гривні, а завтра – девальвує, то це створить панічні очікування. Ми це розуміємо, тому згладжуємо різкі коливання в обидві сторони за допомогою валютних інтервенцій – купуємо або продаємо валюту на ринку», – говорив Дмитро Сологуб.

Додамо, що штучне утримування курсу гривні під час президентства Віктора Януковича призвело до різкого падіння гривні у подальшому. Після цього в НБУ стали дотримуватись політики гнучкого курсу.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини