«Бандеровцам житло не надайом» – чиновник Зеленського розповів про дискримінацію української у Харкові

Про випадок дискримінації україномовних повідомив представник президента у Конституційному суді України Федір Веніславський.

Веніславський розповів, як колись у Харкові шукав житло. Коли він запитав про винайм житла українською мовою, то йому відповіли: “Ми бандеровцам житло нє надайом”, передає УНІАН.

Він розповів про це на засіданні Конституційного суду з розгляду подання 51 народного депутата щодо конституційності закону про функціонування української мови як державної.

“Що стосується безпосередньо аналізу конституційного подання. На наше переконання – це подання багато в чому досить штучно прив’язане до тих аргументів, на які посилаються суб’єкти права на конституційне подання. В чому штучність такого прив’язування. Насамперед, я хочу закликати суд, закликати інших учасників конституційного провадження звернутися до першоджерела, яке оскаржується суб’єктом права на конституційне подання. А саме до Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”. Чому я закликаю подивитися уважно цей закон – тому що предметом правового регулювання цього закону є, у повній відповідності до частини 2 статті 10, забезпечення функціонування саме української мови. Предметом правового регулювання цього закону не є правовий статус інших”, – заявив Веніславський.

Він нагадав, що закон має створити всебічні умови для функціонування української мови.

“В даному випадку – саме Верховна Рада, як єдиний орган законодавчої влади, має ухвалити окремий закон, який буде регламентувати правовий статус російської, можливо, мови, як однієї з мов національних меншин, і усіх інших мов національних меншин”, – зазначив Веніславський.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини