Чому маску для захисту небезпечно носити нижче носу? Пояснення Уляни Супрун

Носіння маски, як відомо, працює лише в комплексі з чистими руками та фізичною дистанцією.
Фото: freepik.com

ФОТО: FREEPIK.COM

Зараз часто можна зустріти людей, які носять захисну маску нижче носа, прикриваючи лише рот. Такий спосіб популярний, але зовсім неефективний і навіть шкідливий. Ексміністерка охорони здоров’я Уляна Супрун на своїй сторінці у соцмережі зазначає, що ніс є однією із найбільш небезпечних та водночас вразливих частин тіла в умовах розповсюдження вірусу, – пише Твоє місто.

«Як на мене, неправильне використання маски – набагато гірше за її відсутність. Люди думають, що захищені, і ігнорують решту заходів безпеки. А носіння маски, як відомо, працює лише в комплексі з чистими руками та фізичною дистанцією. І точно не захищає, якщо виставити зверху носа. Маска – це не амулет і не оберіг. Нею потрібно користуватися правильно», – каже Супрун.

Експертка пояснює, чому в громадських місцях ніс повинен бути під маскою, а не поверх неї. Зокрема, учені провели дослідження шляхів, якими вірус найбільше потрапляє до організму. Дослідники вивчали зразки з легенів, носа, очей, кишківника, серця, нирок та печінки, шукали слизові оболонки, що б містили найбільше з двох специфічних протеїнів ACE2 та TMPRSS2, які використовує вірус для проникнення. Найбільша концентрація цих двох протеїнів була саме в носі.

На думку вчених, цей факт робить ніс вірогідним шляхом для початкового інфікування збудником коронавірусу. Збудник  поширюється від людини до людини разом із краплями, які виділяються, коли хтось інфікований кашляє, чхає або розмовляє.

Коли ми перебуваємо в місцях скупчення людей – завжди є ймовірність заразитися або ж інфікувати іншу людину вірусом SARS-CoV-2. При цьому маска забезпечує бар’єрний захист між інфікованими та незараженими людьми.  Але все це спрацює за умови, що маска була одягнена та знята правильно. Якщо ніс відкритий — захист не спрацює.

До речі, зразки матеріалу для проведення ПЛР тестування для виявлення вірусу в організмі беруться саме з носа або зіва (задній, звужений відділ ротової порожнини, через який вона сполучається з глоткою).

Супрун зазначає, що на вулиці маска не потрібна, якщо ви дотримуєтеся фізичної дистанції в 1,5-2 метри. Але її обов’язково потрібно одягнути, якщо є симптоми застуди.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини