Чи подаватиме Україна воду в Крим: у президента поставили крапку

До анексії Криму Україна забезпечувала півострів прісною водою на 85% потреб. Прем’єр Денис Шмигаль в одному зі своїх перших ефірів на телебаченні необачно сказав, що воду у Крим потрібно дати. Однак у команді президента однозначно вирішили, що відновлювати водопостачання не будуть.

Заступниця голови представництва президента в АР Крим Таміла Ташева заявила, що у Володимира Зеленського навіть не розглядають питання подачі води в Крим, пише “РБК-Україна“.

Це офіційна позиція всіх органів влади,
– пояснила Ташева.

За її словами, аналогічна позиція щодо відновлення подачі води і особисто у президента Володимира Зеленського.

Постачання води до Криму: що відомо про проблему

Після анексії Криму, Україна припинила водопостачання півострова через Північно-Кримський канал. Коли води на півострові виявилося недостатньо, то Росія знову почала підіймати питання про питну воду для окупованої території.

Важливо! Женевська конвенція про захист цивільного населення під час війни передбачає, що окупаційна влада повинна забезпечити усім необхідним мирне населення цієї території. Відтак питання водопостачання Криму – це відповідальність Росії, а не України.

Що казав про воду Шмигаль

Після призначення прем’єром Дениса Шмигаля, в одному зі своїх перших ефірів на телебаченні він необачно сказав, що воду у Крим потрібно дати. Мовляв, на півострові живуть громадяни України, які можуть від цього постраждати.

Ця заява викликала обурення та дискусії. Пізніше Шмигаль визнав, що поспішив із висловленням, а формат ток-шоу для такої теми не є відповідним.

Влітку Денис Шмигаль і міністр з питань тимчасово окупованих територій Олексій Резніков заявили, що питання відновлення води в Крим не розглядають, а Росія сама повинна вирішувати проблеми окупованих територій.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини