Третина українців вважає, що COVID-19 розробили спеціально, щоб прорідити населення

Майже 37% опитаних громадян України вважає, що коронавірус спеціально розробили й навмисно поширили у світі для зменшення чисельності населення чи завдання шкоди окремим країнам.

Про це йдеться в соціологічному дослідженні Київського міжнародного інституту соціології, передає Український інтерес.

Респондентів просили обрати, з яким із трьох тверджень щодо походження коронавірусу і його поширення у світі вони згодні найбільше. Також респонденти могли назвати свій варіант.

Отож 29% переконані, що коронавірус “зробили штучно в лабораторії, але його поширення у світі було випадковістю”.

Загалом 66% респондентів (відповідно 37% та 29%) обрали один із двох варіантів, який означає штучне походження коронавірусу. Лише 17,6% гадають, що COVID-19 з’явився природним шляхом і потім поширився у світі.

Респондентам, які обрали варіант про штучне походження, але випадкове поширення, ставили додаткове запитання: “А в якій країні його вивели?”.

Переважна більшість респондентів (70%) вважають, що його розробили в Китаї. Ще 5% назвали США, а 3% – Росію. Інші країни звучали рідше.

Водночас респондентам, які обрали варіант “коронавірус спеціально розробили й навмисно поширили у світі для зменшення чисельності населення та/чи завдання шкоди окремим країнам”, ставили додаткове запитання: “А хто відповідальний за розробку й навмисне поширення?”. Запитання ставили у відкритій формі, тобто респонденту варіанти відповідей не пропонували.

Половина респондентів (49%) не змогли відповісти на запитання. Водночас 26% вважають, що Китай відповідальний за розробку й навмисне поширення коронавірусу. Далі йдуть США (11%) і Росія (4%). Інші відповіді називалися рідше.

Опитування тривало з 31 травня до 4 червня методом CATI на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Вибірка репрезентативна для дорослого населення – віком 18 років і старше.

До опитування не включалися території, які тимчасово не контролюються владою України – АР Крим, окремі райони Донецької та Луганської областей. Під час опитування провели 2 000 інтерв’ю. Статистична похибка не перевищує 2,2%.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини