Державний ПриватБанк переходить на російську мову?

Державний ПриватБанк видає довідки російською мовою.

Про обслуговування російською за замовчуванням в документообігу повідомила колишня працівниця ПриватБанку Ольга Яріш, яка близько місяця не може отримати документів українською мовою в Україні, передає Львівський портал.

Сбой в работе ПриватБанка: что происходит с крупнейшим банком страны

Жінка запросила від державного банку витяг, якій їй підготували російською мовою, а відтак отримані документи забраковані і необхідно повторно просити банк, щоб їх переробили.

«Я працювала у ПриватБанку і звільнилася… Сьогодні мені потрібна довідка із колишнього місця праці – витяг з наказу про декретну відпустку… На перший запит прийшла відповідь іноземною мовою… Вимушена була звернутись на гарячу лінію ПриватБанку і повідомити, що довідка російською мовою мені не підходить, адже подати документи необхідно українською. Із 2 червня було здійснено повторний запит на отримання довідки українською мовою в Україні. У заявці було додатково уточнено, що довідку необхідно підготувати саме українською мовою. Від того часу минуло вже три тижні, а ПриватБанк досі не спромігся підготувати документів… Після цього довелось ще раз звернутися на гарячу лінію, щоб заявку на отримання документів українською мовою оформили повторно», – повідомила Ольга Яріш.

«Можна цю довідку піти й перекласти українською та завірити нотаріально, але навіщо? Чому державний банк України видає довідки російською мовою. Навіщо мені уточняти, просити і чекати стільки часу, щоб довідку в Україні робили українською. Не хочеться вірити в те, що це принципова позиція банку», – повідомила Ольга Яріш.

Видавання довідок за замовчуванням іноземною мовою – абсурд і порушення законодавства. Про це в коментарі повідомив доцент кафедри програмування Львівського національного університету імені Івана Франка, кандидат на пост Уповноваженого з захисту державної мови Святослав Літинський.

«Банк має давати всі довідки за замовчуванням українською. Було виграно дві судові справи в ПриватБанку про виписки та про квитанції платіжного терміналу. Аж до касаційної інстанції – всі підтвердили – українською», – повідомив Святослав Літинський.

Журналісти також звернувся до державного ПриватБанку, щоб роз’яснили мовну ситуацію із документами, але наразі отримати офіційну відповідь так і не вдалося.

Як відомо, згідно з Законом України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», єдиною державною (офіційною) мовою в Україні є українська – і вона обов’язкова для органів державної влади і публічних сфер на всій території держави.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини